Skip to main content

Μια μακριά και υγιής ζωή είναι ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν να έχουν. Οι άνθρωποι σήμερα ζουν πάνω από τα 90 ή ακόμη και τα 100 χρόνια, με πολλούς να εξακολουθούν να σφύζουν από ενέργεια και αγάπη για τη ζωή. 

Πώς το καταφέρνουν όμως; Ποια είναι τα μυστικά αυτών των μακροβιότατων ανθρώπων και πώς μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στη δική μας ζωή;

Απ’ ότι φαίνεται, δεν είναι καθόλου μυστικά. Η απλή δημιουργία και τήρηση υγιεινών συνηθειών είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια μακροχρόνια ζωή. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις συνήθειες και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν. 

Διατηρείτε ένα υγιές βάρος

Με κάθε επιπλέον κιλό βάρους ασκείται περισσότερη πίεση στα όργανα του σώματός σας και στην ικανότητά τους να λειτουργούν. Για αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και υγιή ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος). 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι τυπικές κατηγορίες ΔΜΣ κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9 kg m–2 για φυσιολογικό βάρος, 25-29,9 για υπερβολικό βάρος και οτιδήποτε πάνω από 30 θεωρείται παχυσαρκία. 

Όταν ο ΔΜΣ ενός ατόμου φτάσει τις κατηγορίες του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας, τότε κινδυνεύει πολύ περισσότερο από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, η χολολιθίαση και άλλες χρόνιες ασθένειες που μαστίζουν άνδρες και γυναίκες. 

Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλό ΔΜΣ διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο από τα προβλήματα αυτά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είναι σωματικά δραστήριοι. 

Ο πιο επιβλαβής τύπος σωματικού βάρους είναι το λίπος στην κοιλιακή χώρα. Υπάρχουν δύο είδη λίπους στην κοιλιακή χώρα, το υποδόριο και το σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος βρίσκεται κάτω από το δέρμα και δεν είναι πολύ επικίνδυνο από μόνο του. Το σπλαχνικό λίπος, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. 

Τα σπλαχνικά λιποκύτταρα εκκρίνουν μεταβολικά προϊόντα στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία από εκεί μεταφέρονται στο ήπαρ. Τα λιπαρά οξέα συσσωρεύονται τότε ελεύθερα σε όργανα όπως στο πάγκρεας ή ακόμη και την καρδιά. Επειδή τα όργανα αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν λίπος, τα σπλαχνικά λιποκύτταρα προκαλούν δυσλειτουργία σε αυτά και οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Είναι περιττό να πούμε ότι η ζωή με ανθυγιεινό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας και να παρεμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά σας να ζήσετε μια μακριά και υγιή ζωή. 

Να ασκείστε τακτικά

Θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η τακτική άσκηση είναι καλή για το σώμα. Βοηθά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, γεγονός το οποίο καθιστά ευκολότερη την καύση λίπους και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. 

Ωστόσο, η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη της τακτικής άσκησης. Είναι, επίσης, καλή για τα οστά και τη διατήρηση των μυών μας σε κατάσταση λειτουργίας. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να τραυματιστούμε κάνοντας καθημερινές εργασίες είτε με το τράβηγμα κάπου μυός είτε τραυματίζοντας τον εαυτό μας με απλές κινήσεις. 

Η άσκηση είναι, επίσης, σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύοντας τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και την καρδιά. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή άλλων καρδιαγγειακών νόσων. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τακτική άσκηση δεν σημαίνει να φτάνετε το σώμα σας στα όριά του με έντονη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, είναι πιο υγιεινό να διατηρείτε μέτρια επίπεδα άσκησης και να κάνετε περισσότερες δραστηριότητες που δραστηριοποιούν πολλούς μύες σε ολόκληρο το σώμα. 

Για παράδειγμα, το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να είναι επίπονο για τα οστά και τα γόνατά σας και να οδηγήσει σε τραυματισμό. Το τζόκινγκ, το περπάτημα ή το κολύμπι για 30-40 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα μπορούν και αυτά να σας προσφέρουν υγιή επίπεδα άσκησης χωρίς να επιβαρύνουν πολύ τον οργανισμό σας. 

Το σημαντικό είναι να ασκείστε σε τακτική βάση. 

Υιοθετήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Όσον αφορά τη διατήρηση υγιούς βάρους, η διατροφή είναι στην πραγματικότητα πολύ αποτελεσματικότερη από την άσκηση. Ενώ η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, η διατροφή είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ. 

Ακόμη σημαντικότερο είναι το ότι η σωστή διατροφή παρέχει στον οργανισμό σας τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για μια μακριά και ευτυχισμένη ζωή. 

Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λιπαρά και ασβέστιο. Η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι δύο φρούτα και πέντε λαχανικά. Όταν επιλέγετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, επιλέξτε ποικιλία χρωμάτων, για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε όλη την ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Για παράδειγμα, ένα μήλο και μια μπανάνα, λίγο μπρόκολο και καρότα. 

Όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος, προσπαθήστε να περιορίσετε το κόκκινο κρέας που τρώτε και, αντ’ αυτού, προτιμήστε λίγο κομμένο κοτόπουλο και ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει με την πρόσληψη πρωτεϊνών. Προσπαθείτε να αποφεύγετε τα υπερβολικά ψημένα ή σχεδόν καμένα κρέατα, καθώς αυτό θα αυξήσει τις καρκινογόνες ουσίες. 

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να λαμβάνετε όσο περισσότερη πρωτεΐνη μπορείτε από φυτά, όπως από ξηρούς καρπούς και φασόλια. Επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά στο ψωμί σας. 

Ένας γενικός κανόνας είναι να τρώτε μόνον έως ότου αισθάνεστε ότι το στομάχι σας είναι 80% γεμάτο. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Πολλές φορές το σώμα μας δεν συνειδητοποιεί ότι είμαστε χορτάτοι μέχρι να έχουμε ήδη φάει πάρα πολύ. 

Μεγαλώστε με στυλ

Αν και όλοι θέλουμε να ζήσουμε μια μακριά και ευτυχισμένη ζωή, υπάρχουν τα αναπόφευκτα σημάδια της γήρανσης που εμφανίζονται στο δέρμα μας και, συχνά, στα μαλλιά μας. Οι ρυτίδες εμφανίζονται καθώς το δέρμα χάνει λίπος, ενώ οι τρίχες λεπταίνουν και αλλάζουν χρώμα. 

Στη Starks, πιστεύουμε ότι η όμορφη εμφάνιση είναι μέρος τού να νιώθει κανείς καλά και αποστολή μας είναι να καταπολεμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η γήρανση επηρεάζει την εμφάνισή μας. Το κέντρο μας στο Μιλάνο είναι πλήρως στελεχωμένο με ειδικούς στην αποκατάσταση μαλλιών και ιατρικό προσωπικό που θα συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να αγαπήσετε την εξωτερική σας εμφάνιση. 

Εάν βρίσκεστε στην Ιταλία και θέλετε να απολαύσετε μια μακριά και υγιή ζωή, με την καλύτερή σας εμφάνιση και διάθεση, επισκεφτείτε μας ή καλέστε μας για μια συμβουλευτική αξιολόγηση. Ας δουλέψουμε μαζί για να σας μπορέσετε να απολαύσετε στο έπακρο μια μακριά και ευτυχισμένη ζωή. 

Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε αυτήν την ανάρτηση.  Η Starks παρέχει επί του παρόντος λύσεις διαχείρισης ηλικίας σε κλινικές που βρίσκονται στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.