Skip to main content

Η τριχόπτωση επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αν και η απώλεια του όγκου των μαλλιών δεν είναι ποτέ ευχάριστη, μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις τριχόπτωσης. Εμείς στη Starks, ενδιαφερόμαστε για διαφορετικές τεχνικές διαχείρισης της ηλικίας, και συνεπώς και για τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Στην περίπτωση της προσωρινής τριχόπτωσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (άγχος, έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών, κάποιες ασθένειες), η χαμένη ποσότητα μαλλιών είναι απλώς ένδειξη της ανανέωσης των μαλλιών. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, οπότε δεν είναι απαραίτητο να εξετάσετε το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης μαλλιών. Εάν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος μπορεί να μελετήσει τον τρόπο ζωής σας και να διαγνώσει την αιτία της τριχόπτωσης, προκειμένου να σας κατευθύνει σε κάποια θεραπεία ή λύση.

Η μεταμόσχευση μαλλιών συνιστάται μόνο σε περίπτωση μόνιμης τριχόπτωσης, καθώς μια μεταμόσχευση σε περίπτωση προσωρινής τριχόπτωσης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, όπου θα πρέπει να εμφυτευτούν τα μαλλιά.

Στην περίπτωση της μόνιμης τριχόπτωσης, το άτομο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης, ζητώντας τη συμβουλή ενός ειδικού χειρουργού. Όμως, πότε θα πρέπει να κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών;

Διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Η ηλικία του ασθενούς

Τα άτομα με πρώιμη αλωπεκία πολύ συχνά παρουσιάζουν φαλάκρα μεγάλης έκτασης αρκετά σύντομα. Το πρόβλημα είναι ότι, για να εξεταστεί μια ενδεχόμενη μεταμόσχευση, είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθεί η φαλάκρα, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνα αποτελέσματα.

Πέρα από αυτά ζητήματα, η ηλικία του ασθενούς δεν επηρεάζει ουσιαστικά το μόσχευμα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει σταθεροποιηθεί η αλωπεκία του.

Η δυσφορία που εκφράζει ο ασθενής

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια λύση που υποτίθεται ότι πρέπει να αποκαταστήσει την δυσφορία που αισθάνεται ο ασθενής για την τριχόπτωσή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεταμόσχευση είναι μια χειρουργική επέμβαση και ότι θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή και να προβλεφθεί.

Ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να επιλέξει αυτήν τη λύση, και όχι τα άτομα του περιβάλλοντός του.

Ο βαθμός της φαλάκρας

Η εξέλιξη της αλωπεκίας δεν είναι η ίδια σε όλα τα άτομα, και μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες τριχοφόρες περιοχές (κόλπους, μέτωπο, πλάγιες περιοχές, κορυφή και κροτάφους). Ανάλογα με τον βαθμό της φαλάκρας, οι μέθοδοι μεταμόσχευσης είναι διαφορετικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά η αλωπεκία.

Η ποιότητα της δότριας ζώνης

Δεδομένου ότι μια μεταμόσχευση περιλαμβάνει την εμφύτευση των υπολοίπων τριχών του ασθενούς, η ποιότητα της δότριας ζώνης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από τη διεξαγωγή της επέμβασης. Αυτός ο παράγοντας θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή της τεχνικής του μοσχεύματος.

Η μεταμόσχευση που πραγματοποιείται νωρίς κατά την εξέλιξη της τριχόπτωσης αποτελεί και την ομαλότερη μετάβαση

Είναι λογικό. Εάν αντιμετωπίσουμε τη φαλάκρα στην αρχή της, το αποτέλεσμα μετά την παρέμβαση θα είναι εξίσου ποιοτικό, δεν θα έχετε τον χρόνο ούτε εσείς να δείτε τον εαυτό σας φαλακρό αλλά ούτε και τα άτομα του περιβάλλοντός σας. Ο αριθμός των μοσχευμάτων που πρόκειται να εμφυτευθούν είναι χαμηλότερος, η παρέμβαση θα είναι λιγότερο δαπανηρή και πιο σύντομη, και συνεπώς πιο άνετη για εσάς.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα εδώ! Ωστόσο, η καλύτερη στιγμή για μεταμόσχευση μαλλιών είναι αυτή που επιλέγετε εσείς, ανάλογα με τις προσδοκίες σας, αλλά, ιδίως, τον βαθμό σταθεροποίησης της αλωπεκίας σας!

Αυτοδιάγνωση και αξιολόγηση του σταδίου της αλωπεκίας σας

Η κλίμακα Norwood-Hamilton, η οποία φέρει τα ονόματα των δύο γιατρών που την δημιούργησαν, χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της εξέλιξης της αλωπεκίας. Η κλίμακα έχει επτά επίπεδα, που κυμαίνονται από την ελάχιστη αλωπεκία έως τη φαλάκρα (ολική τριχόπτωση).

Στάδιο 1

Το άτομο πάσχει από μια πολύ μικρή τριχόπτωση, ελάχιστα μεγαλύτερη από τις διαστάσεις μιας προσωρινής τριχόπτωσης. Οι κόλποι χάνουν λίγες τρίχες και η αλωπεκία εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί σε αυτό το στάδιο.

Στάδιο 2

Οι κροταφικοί και μετωπιαίοι αδένες αρχίζουν να συρρικνώνονται συμμετρικά και αρχίζει να αραιώνει η κορυφή. Σε αυτό το στάδιο αλωπεκίας, είναι δυνατή η πραγματοποίηση θεραπειών, όπως η λήψη διαφορετικών βιταμινών ή η φωτοθεραπεία μέσω λυχνιών LED.

Στάδιο 3

Αυτό το στάδιο αποτελεί όξυνση του προηγούμενου σταδίου. Από αυτήν τη στιγμή είναι δυνατόν να διαγνωστεί η αλωπεκία, να παρακολουθείται η σταθεροποίηση ή μη σταθεροποίησή της, και επομένως να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Στάδιο 4

Όχι μόνο συνεχίζουν να συρρικνώνονται οι προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και το κεντρικό επάνω μέρος του κρανίου αρχίζει επίσης να επηρεάζεται.

Στάδιο 5

Οι δύο πάσχουσες περιοχές αραιώνουν τόσο πολύ που εφάπτονται.

Στάδιο 6

Αυτό το βήμα αποτελεί και πάλι όξυνση του προηγούμενου σταδίου: οι περιοχές της φαλάκρας στην μπροστινή και την πίσω πλευρά διευρύνονται.

Στάδιο 7

Το τελευταίο στάδιο της αλωπεκίας: φαλάκρα: η απογύμνωση του κρανίου και της μετωπικής περιοχής είναι σχεδόν πλήρης.

Με την κλίμακα Norwood-Hamilton, μπορείτε να αξιολογήσετε το στάδιο της αλωπεκίας σας, και να διαπιστώσετε εάν είναι σταθερή ή όχι. Ανάλογα με αυτό το αποτέλεσμα, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν ειδικό και να σκεφτείτε το πλάνο της δικής σας μεταμόσχευσης!

Επιβεβαίωση της επιλογής σας για μεταμόσχευση με έναν ειδικό

Η εξέταση διάγνωσης από έναν ειδικό θα σας επιτρέψει να μάθετε εάν εμφανίζετε προσωρινή ή οριστική τριχόπτωση. Επίσης, θα σας κατευθύνει προς μια θεραπεία που θα σας ταιριάζει καλύτερα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρειάζεται μόσχευμα. Η εξέταση διάγνωσης θα σας επιτρέψει επίσης να αξιολογήσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τις θεραπείες ή τη μεταμόσχευση.

Ανάλογα με τη διάγνωση που έχει κάνει, ο ειδικός θα απαντήσει και σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις. Ο προγραμματισμός μιας επίσκεψης παρακολούθησης το συντομότερο δυνατόν μετά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να σας καθησυχάσουμε για το αποτέλεσμα της επέμβασης. Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεστε άνετα μετά την επέμβαση, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της μεταμόσχευσης!

Για να επιλέξετε τον σωστό χειρουργό, ακολουθούν κάποιες συμβουλές:

 • Μη διστάσετε να αρνηθείτε οποιαδήποτε εξέταση διάγνωσης από έναν σύμβουλο που δεν φαίνεται επαγγελματίας
 • Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες «πριν και μετά» για παρόμοιες περιπτώσεις με τη δική σας
 • Μη διστάσετε να θέσετε όλες τις ερωτήσεις σας, ειδικά για τα αποτελέσματα της επέμβασης
 • Μπορείτε να συμβουλευτείτε πολλούς γιατρούς, για να έχετε μία ή περισσότερες διαφορετικές γνώμες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην απόφασή σας
 • Μην προχωρήσετε στη μεταμόσχευση μαλλιών με έναν επαγγελματία που δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της εξέτασης διάγνωσης
 • Συνοψίζοντας, ζητήστε από τον χειρουργό διαφάνεια και επαγγελματική παρακολούθηση της κατάστασής σας!

Επιλογή της τεχνικής μεταμόσχευσης που είναι κατάλληλη για εσάς

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μεταμόσχευση μαλλιών, και η επιλογή της μεθόδου από τον χειρουργό εξαρτάται από την αλωπεκία του ασθενούς και τις προσδοκίες του όσον αφορά τα αποτελέσματα. Εάν επιθυμείτε να κάνετε μεταμόσχευση, μετά την ιατρική διάγνωση, ρωτήστε τον ειδικό ποια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες σας.

Όλες αυτές οι μέθοδοι εκτελούνται με τοπική αναισθησία και επομένως είναι εντελώς ανώδυνες.

Η τεχνική FUE (Εξαγωγή Τριχοθυλακίων)

Η FUE είναι μια μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών που στοχεύει στην εξαγωγή των τριχοθυλακίων από τη δότρια ζώνη χωρίς τομές, προκειμένου να εμφυτευτούν εκ νέου στις λήπτριες ζώνες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά διαφορετικά υλικά και διακρίνονται τρεις τύποι FUE:

 1. Η ημι-αυτόματη FUE, που διεξάγεται με τη χρήση αυτόματου τρυπανιού. Ο γιατρός επιλέγει τα θυλάκια που θα εξαγάγει ο ίδιος και τα εμφυτεύει εκ νέου, είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια ενός εργαλείου εμφύτευσης.
 2. Η ρομποτική FUE, που διεξάγεται με χρήση μηχανικού βραχίονα. Αυτός ο βραχίονας ελέγχεται από ένα πρόγραμμα και είναι εφοδιασμένος με κάμερα, η οποία χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των θυλακίων που μπορούν να εμφυτευθούν εκ νέου (αυτά τα θυλάκια επιβεβαιώνονται στη συνέχεια από τον γιατρό). Κατόπιν, τα θυλάκια που αφαιρούνται εμφυτεύονται εκ νέου στις ακάλυπτες περιοχές.
 3. Η τεχνική «One Touch» FUE που χρησιμοποιεί η Starks Hair αποτελεί μια προηγμένη εκδοχή των μοσχευμάτων FUE, χάρη στα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της. Η λύση αυτή είναι ανώδυνη, δεν αφήνει ουλές και συνίσταται στην εμφύτευση των θυλακίων ένα προς ένα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται υψηλή ακρίβεια και ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος FUE είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο επειδή δεν είναι πολύ επίπονη και η περίοδος αποκατάστασης είναι γρήγορη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επέμβαση δεν αφήνει ουλές, και έτσι τα αποτελέσματα είναι πιο διακριτικά και φυσικά.

 • Η τεχνική της μεταμόσχευσης σε λωρίδες, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση των θυλακίων στις πιο πυκνές περιοχές μαλλιών από το πίσω μέρος του κρανίου. Πρόκειται για την παλαιότερη και φθηνότερη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος αφήνει ουλές και η γήρανση των εμφυτευμένων μαλλιών μερικές φορές οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν είναι απολύτως ικανοποιητικά.
 • Η τεχνική DHI είναι η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών που έχει αναπτυχθεί πιο πρόσφατα. Συνίσταται στην εισαγωγή ενός εξαχθέντος μοσχεύματος σε ένα στυλό εμφύτευσης, και έτσι έχουμε ένα μόσχευμα σε κάθε εισαγωγή. Χρησιμοποιούνται πολλά στυλό, το καθένα με περίπου δεκαπέντε βελόνες. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει πολύ υψηλή πυκνότητα μαλλιών και ως εκ τούτου ένα πολύ επιτυχημένο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η μέθοδος είναι η πιο ακριβή και για την εφαρμογή της απαιτείται μια ομάδα επαγγελματιών.

Επιλέξτε, λοιπόν, την τεχνική μεταμόσχευσης που είναι προσαρμοσμένη στη δική σας διάγνωση και τις δικές σας ανάγκες, για αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τις προσδοκίες σας! Πολλοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή της τεχνικής: το μέγεθος της φαλάκρας, ο αριθμός των μοσχευμάτων που χρειάζονται, η ποιότητα και η πυκνότητα της δότριας ζώνης, αλλά και ο τρόπος που χτενίζεστε και οι συνήθειές σας.

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που βρίσκεται μακριά από την περιοχή σας, εάν είναι ειδικός στη μέθοδο μεταμόσχευσης που έχετε επιλέξει. Όπως γνωρίζετε, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια δαπανηρή επέμβαση που πρέπει να μελετηθεί και να προετοιμαστεί προσεκτικά. Μάθετε ότι η Starks Hair διαθέτει τρεις κλινικές, μία στο Μονπελιέ, μία στο Μιλάνο και, τέλος, μία στη Θεσσαλονίκη. Και οι τρεις μπορούν να σας προσφέρουν άψογα αποτελέσματα στην παρακολούθηση του τριχωτού της κεφαλής σας.

Δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για εσάς πριν και μετά τη διαδικασία

Μπορείτε να ξαναρχίσετε οποιαδήποτε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα την επόμενη μέρα της μεταμόσχευσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν πριν από την επέμβαση.

Για παράδειγμα, συνιστάται θερμά να μην καπνίζετε για κάποιο διάστημα μετά τη μεταμόσχευση, καθώς το κάπνισμα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και, κατά συνέπεια, τη λειτουργία του τριχωτού της κεφαλής. Προετοιμαστείτε να κόψετε το κάπνισμα, ώστε να μην περιπλέξετε χωρίς λόγο την ανάπτυξη των νέων μαλλιών σας.

Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση τοπικών θεραπειών για αλωπεκία (για παράδειγμα, μινοξιδίλη 5%) πριν από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτό ισχύει και για την κατανάλωση αλκοόλ ή παρόμοιων φαρμάκων, η λήψη των οποίων δεν συνιστάται κατά τις 48 ώρες που προηγούνται της επέμβασης.

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν να προγραμματίζουν διακοπές μετά τη μεταμόσχευση. Αν αυτή είναι και η δική σας περίπτωση (που είναι μια καλή ιδέα για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας), πρέπει να ξέρετε ότι είναι καλύτερο να μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα ή να εκτεθείτε στον ήλιο για 20 ημέρες μετά την επέμβαση. Όσον αφορά τις πισίνες, συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση, ώστε να αποφύγετε την επαφή με χλωριωμένο νερό.

Και τέλος, δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας!

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι συχνά ένας τρόπος να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας μετά από μια αλωπεκία που δεν μπορείτε πλέον να αντέξετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για τη μεταμόσχευση μαλλιών. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε και εφαρμόσετε όλες τις συμβουλές που σας δίνουμε εδώ, πάρτε την απόφαση!

Δεν υπάρχει ακριβής και ιδανικός χρόνος για την διεξαγωγή αυτής της επέμβασης. Κάντε την, αν έχετε προετοιμαστεί και νιώθετε άνετα με την επέμβαση.

Πρέπει να ξέρετε ότι οι τεχνολογίες εμφύτευσης μαλλιών είναι πλέον πιο προηγμένες από ποτέ και, αν δεν πέσετε σε απατεώνα, δεν έχετε καμία πιθανότητα να υποστείτε καταστροφικές συνέπειες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Και εάν στο τέλος αυτού του άρθρου εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, η Starks θα χαρεί να σας απαντήσει και να σας βοηθήσει με την θεραπεία της αλωπεκίας σας!

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα