Skip to main content

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής που κάποια στιγμή θα βιώσουν όλες οι βιολογικά γυναίκες καθώς μεγαλώνουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα υφίσταται μια σειρά σωματικών αλλαγών καθώς προσαρμόζεται στα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών. 

Με αυτές τις αλλαγές έρχονται κάποια δυσάρεστα συμπτώματα. Πολλές γυναίκες βιώνουν πράγματα όπως εξάψεις, αλλαγές διάθεσης και αϋπνία. Συχνά, μπορεί να υπάρξει και τριχόπτωση. 

Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα, η τριχόπτωση, μπορεί να είναι ίσως το χειρότερο από όλα. Κατά τη διάρκεια ενός αγχωτικού γεγονότος όπως είναι η εμμηνόπαυση, το τελευταίο που θα ήθελε κάποια είναι να αντιμετωπίζει και τριχόπτωση. 

Μην ανησυχείτε όμως. Η τριχόπτωση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση είναι θεραπεύσιμη, και μάλιστα μπορεί να προληφθεί σε κάποιο βαθμό. Το κέντρο αποκατάστασης μαλλιών στο Μιλάνο βοηθά εδώ και χρόνια άνδρες και γυναίκες στην Ιταλία που βιώνουν τριχόπτωση να ανακτήσουν τα μαλλιά και την αυτοπεποίθησή τους. 

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι προκαλεί την τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση και πώς να τη διαχειριστείτε. 

Τι προκαλεί την τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση είναι απλά το αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας. Πιο συγκεκριμένα, προκαλείται από τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, ορμονών που βοηθούν τα μαλλιά να μεγαλώνουν γρηγορότερα και να παραμένουν στο κεφάλι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. 

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας θα μειωθούν. Αυτό κάνει τις τρίχες να μεγαλώνουν πιο αργά και να γίνονται λεπτότερες. 

Επιπλέον, η μείωση αυτών των ορμονών προκαλεί την αυξημένη παραγωγή μιας ομάδας ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα αυτά συρρικνώνουν τους θύλακες της τρίχας και αυτό με τη σειρά του προκαλεί τριχόπτωση. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο. 

Πέρα από αυτές τις ορμονικές αιτίες, η εμμηνόπαυση είναι αναμφίβολα μια αγχωτική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, το ίδιο και οι ασθένειες, οι οποίες είναι συχνότερες κατά την εμμηνόπαυση. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα προβλήματα τριχόπτωσης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση δεν είναι συνήθως μόνιμα. 

Βήματα για τη διαχείριση της τριχόπτωσης κατά την εμμηνόπαυση

Μειώστε το άγχος σας

Το να διατηρείτε τα επίπεδα άγχους σας υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση της ορμονικής ανισορροπίας. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου σας και να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και πολλά ακόμη. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας. Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι ένα εξαιρετικό βήμα, όπως και οι ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης. Το να αφιερώνετε χρόνο στο να χαλαρώσετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η τακτική άσκηση μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν σημαντικά. 

Κινηθείτε!

Η τακτική άσκηση όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους, αλλά προάγει κι έναν υγιή τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο δυνατές και πιο ευτυχισμένες. Η άσκηση είναι, επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση ορισμένων άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης, η αύξηση βάρους και η αϋπνία. 

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορμονικών ανισορροπιών που οδηγούν σε τριχόπτωση, οπότε είναι πολύ καλή ιδέα να την εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. 

Να τρώτε σωστά

Η ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι η καλύτερη άμυνα κατά της τριχόπτωσης. Αυτό σημαίνει να συμπεριλαμβάνεται επαρκής ποσότητα φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως σε κάθε γεύμα. 

Επίσης, φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας μονοακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο. Το πράσινο τσάι και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος θα σας βοηθήσουν, επίσης, να καταπολεμήσετε άμεσα την τριχόπτωση και να προωθήσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας. 

Τα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να μεγαλώσετε τα μαλλιά σας:

  • Σολομός
  • Τόνος
  • Λινέλαιο
  • Καρύδια
  • Αμύγδαλα

Να ενυδατώνεστε όσο το δυνατόν περισσότερο!

Το σώμα σας αποτελείται κυρίως από νερό και χρειάζεται ΠΟΛΥ νερό για να παραμένει υγιές. Τα μαλλιά αποτελούν μέρος του σώματός σας, οπότε είναι λογικό ότι και αυτά χρειάζονται ενυδάτωση!

Αυτό σημαίνει να πίνετε περισσότερο νερό. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά, τους χυμούς και άλλα αρωματισμένα ποτά, ειδικά αν περιέχουν ζάχαρη. Περισσότερο νερό, λιγότερα άλλα πράγματα!

Μιλήστε με τον ιατρό σας

Ένα θετικό της εμμηνόπαυσης είναι ότι γενικότερα κάθε βιολογικά γυναίκα το έχει βιώσει ή θα το βιώσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις αιτίες της, τις επιπτώσεις της και τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών. 

Επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, όπως ιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί στη γυναικεία περίθαλψη, έχουν πολλές γνώσεις και κατανοούν την εμμηνόπαυση, οπότε είναι πάντοτε μια καλή ιδέα να μιλήσετε σε κάποιο άτομο που πιστεύετε ότι θα σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές ως προς το πώς να την αντιμετωπίσετε. 

Για τις καλύτερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης κατά την εμμηνόπαυση, επικοινωνήστε με το κέντρο αποκατάστασης μαλλιών μας στο Μιλάνο και μιλήστε με έναν από τους ιατρικούς επαγγελματίες του προσωπικού μας. Η εμμηνόπαυση δεν χρειάζεται να σας εμποδίζει από το να είστε ο καλύτερος εαυτός σας!

Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε αυτήν την ανάρτηση.  Η Starks παρέχει επί του παρόντος λύσεις διαχείρισης ηλικίας σε κλινικές που βρίσκονται στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.