Skip to main content

Η πρόοδος της ιατρικής έχει επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής μας, αλλά αυτή η επέκταση έχει επιφέρει και κάποια μειονεκτήματα, όπως η τριχόπτωση, ή αλωπεκία, η οποία είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή για τον κάθε άνθρωπο. Σύμφωνα με μια μελέτη του IFOP (Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας της Κοινής Γνώμης), αυτό το πρόβλημα υγείας πλήττει το 13% των Γάλλων, το 2% των γυναικών και το 25% των ανδρών. Παρόλο που αυτό το ποσοστό έχει σταθεροποιηθεί από τη δεκαετία του 1990, η τριχόπτωση είναι μία από τις κύριες ανησυχίες των ανδρών.

 

Πράγματι, σχεδόν το 40% των ανθρώπων που εμφανίζουν τριχόπτωση αναφέρουν ότι ανησυχούν μήπως χάσουν τα μαλλιά τους και το 5% ότι αυτό το ενδεχόμενο τους προκαλεί ακόμη και άγχος. Ωστόσο, παρά την ανησυχία τους για αυτό το πρόβλημα υγείας, πολύ λίγοι άνθρωποι κατανοούν τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας, που είναι κοινώς γνωστή ως τριχόπτωση. Ορισμένα από τα αίτια είναι η γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή, το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές και διάφορες νόσοι.

 

Χάρη στις προόδους της επιστήμης, αυτό το πρόβλημα υγείας δεν είναι πλέον μη αναστρέψιμο. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να ανακτήσουν τα μαλλιά που είχαν κατά τη νεότητά τους μπορούν τώρα να στραφούν στη μεταμόσχευση μαλλιών.

 

Η Starks, μια κλινική που ειδικεύεται στις θεραπείες μαλλιών και στη διαχείριση της γήρανσης, μας αναφέρει πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα μαλλιών και για πόσο διαρκούν: Τι είναι το εμφύτευμα μαλλιών; Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης των εμφυτευμάτων μαλλιών; Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών; Ποιοι είναι οι δύο τύποι επεμβάσεων μεταμόσχευσης; Ποια φροντίδα θα πρέπει να παρασχεθεί μετά την επέμβαση;

Τι είναι το εμφύτευμα μαλλιών;

Το εμφύτευμα μαλλιών είναι μια σειρά τριχών που λαμβάνονται από μια δότρια ζώνη και εμφυτεύονται σε μια λήπτρια ζώνη για την καταπολέμηση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950. Έκτοτε, η μέθοδος έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές.

 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα εμφυτεύματα μαλλιών είναι κατάλληλα μόνο για ασθενείς με ανδρογενετική αλωπεκία ή με ουλές που έχουν προκληθεί από τραυματισμό ή εγκαύματα. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τύπους τριχόπτωσης, όπως η γυροειδής αλωπεκία.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ασθενείς έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα εμφυτεύματα μαλλιών. Πώς λειτουργούν; Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο, για να πάρετε την απάντηση από τη Starks.

Πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα μαλλιών; Στάδια ανάπτυξης

Ακολουθούν τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των μαλλιών μετά από μια μεταμόσχευση.

Πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση

Τα εμφυτεύματα μαλλιών είναι μια καλή λύση για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Ωστόσο, αυτή η επέμβαση έχει κάποιες παρενέργειες. Γενικά, μία εβδομάδα μετά τη μεταμόσχευση, ο ασθενής αισθάνεται ενόχληση και ελαφρύ πρήξιμο στο κεφάλι. Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο χειρουργός συνταγογραφεί αναλγητικά. Κατά την πρώτη εβδομάδα, εμφανίζονται επίσης κόρες στη λήπτρια ζώνη. Θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Δεύτερη εβδομάδα

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα, η δότρια ζώνη και η λήπτρια ζώνη θα αλλάξουν χρώμα. Ορισμένοι ασθενείς νομίζουν ότι τα μαλλιά τους ήδη αρχίζουν να φυτρώνουν ξανά, αλλά να έχετε υπόψη ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Τρίτη εβδομάδα

Τα μαλλιά θα φαίνονται λιγότερο πυκνά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς αυτή είναι μια απολύτως συνηθισμένη διαδικασία κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης μαλλιών. Αυτή η περίοδος διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.

Έναν μήνα μετά την επέμβαση

Έναν μήνα μετά την επέμβαση, πολλοί ασθενείς αρχίζουν να πανικοβάλλονται επειδή τα μοσχεύματα πέφτουν και νομίζουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών έχει αποτύχει. Όμως, αυτό δεν ισχύει.

Δύο μήνες μετά την επέμβαση

Μετά την πτώση των εμφυτευμάτων μαλλιών, αρχίζει πραγματικά η ανάπτυξη των εμφυτευμένων μαλλιών. Είναι μικρή, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά.

Τρεις μήνες μετά

Πάντοτε αργά, η ανάπτυξη νέων μαλλιών συνεχίζει σταδιακά.

Τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση

Αυτό το διάστημα, η ανάπτυξη νέων μαλλιών γίνεται ολοένα και εντονότερη. Τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα.

Επτά έως εννέα μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση

Το διάστημα μεταξύ επτά και εννέα μηνών μετά την επέμβαση, η ανάπτυξη νέων μαλλιών φτάνει στο τέλος της. Έως εκείνη τη στιγμή, θα έχουν αναπτυχθεί όλα τα νέα μαλλιά.

Δέκα έως δεκατέσσερις μήνες μετά την επέμβαση

Η διαδικασία αναγέννησης των νέων σας μαλλιών φτάνει στο τέλος της. Από αυτήν την περίοδο, μπαίνετε στην περίοδο ωρίμανσης. Η ανάπτυξη έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι φυσικό. Μπορείτε τώρα να αξιοποιήσετε πλήρως τα νέα σας μαλλιά.

 

Όπως εξηγεί η Starks στο υπόλοιπο άρθρο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του χειρουργού σας για την ιδανική ανάπτυξη των νέων σας μαλλιών μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών.

 

Εν ολίγοις, μετά την επέμβαση είναι φυσιολογικό να δείτε τα εμφυτεύματα να πέφτουν, επειδή αυτό αποτελεί αναμενόμενο στάδιο της διαδικασίας. Μόλις περάσουν αυτοί οι δέκα με δεκατέσσερις μήνες, μπορείτε να κόψετε τα μαλλιά σας όποτε θέλετε. Κατόπιν, θα μακραίνουν και πάλι κανονικά.

Για πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα μαλλιών;

Συχνά, αυτή είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που μας κάνουν όσοι ενδιαφέρονται για τη μεταμόσχευση μαλλιών. Είναι απολύτως θεμιτό, επειδή αναζητούν μια οριστική λύση. Επομένως, μπορούν να μείνουν ήσυχοι, καθώς τα εμφυτεύματα μαλλιών δεν πέφτουν και εξασφαλίζουν πυκνά μαλλιά για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή.

 

Γιατί; Πολύ απλά, επειδή οι τρίχες που λαμβάνονται από το πίσω μέρος του κρανίου δεν είναι ευαίσθητες στην τεστοστερόνη, η οποία προκαλεί ανδρογενετική αλωπεκία στους κόλπους, την κορυφή του κεφαλιού και τη μετωπική περιοχή. Οι τρίχες που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του κρανίου διατηρούν τη γενετική τους μνήμη μόλις εμφυτευθούν στη λήπτρια ζώνη και επομένως συνεχίζουν να αναπτύσσονται, διατηρώντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά μακροζωίας τους.

 

Εν ολίγοις, τα εμφυτεύματα μαλλιών διαρκούν για όλη τη ζωή του ασθενή, χάρη στη διατήρηση της γενετικής έκφρασής τους.

Η διαδικασία της επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών

Η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών συνίσταται στη λήψη εμφυτευμάτων από τη λήπτρια ζώνη που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κρανίου, η οποία ονομάζεται Στέμμα του Ιπποκράτη, και την επανεμφύτευσή τους στα μέρη του κρανίου που είναι ακάλυπτα.

 

Ακολουθούν οι λεπτομέρειες, για όσους ενδιαφέρονται:

 

Αρχικά, χορηγείται τοπική αναισθησία στον ασθενή, έτσι ώστε να μη νιώσει καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Κατόπιν, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται, ο χειρουργός αφαιρεί μια λωρίδα από το τριχωτό της κεφαλής ή τριχοθυλάκια ένα προς ένα. Οι βοηθοί του θα κόψουν στη συνέχεια τη λωρίδα και θα διαχωρίσουν τα τριχοθυλάκια με βάση των αριθμό τριχών που περιέχουν.

 

Αυτά τα εμφυτεύματα επανεμφυτεύονται στις περιοχές του κρανίου που έχουν απογυμνωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική διάταξη των μαλλιών.

 

Μετά την επέμβαση, παρέχεται στον ασθενή ένα κιτ φροντίδας και συστάσεις για τη φροντίδα των εμφυτευμάτων.

Οι δύο τύποι επεμβάσεων

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών:

 

  •       Η FUT ή μεταμόσχευση τριχοθυλακίων είναι η παλαιότερη μέθοδος. Πρόκειται για τη διάσημη τεχνική της λωρίδας. Ο χειρουργός κόβει μια λωρίδα τριχωτού δέρματος από την πίσω πλευρά του κρανίου. Κατόπιν, η λωρίδα χωρίζεται σε επιμέρους εμφυτεύματα μαλλιών. Κάθε εμφύτευμα εμφυτεύεται με μικρές τομές στα μέρη του κρανίου όπου εμφανίζεται η τριχόπτωση. Τέλος, το τραύμα στην πίσω πλευρά του κρανίου κλείνεται με ράμματα. Το κύριο μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι αφήνει ουλή. Ωστόσο, είναι σχετικά μικρή και μπορεί να κρυφτεί από τα άλλα μαλλιά. Επιπλέον, γίνεται ακόμη πιο δυσδιάκριτη με τις σημερινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα χειρουργικά ράμματα. Έχετε υπόψη ότι ο ασθενής δεν υποχρεούται να ξυρίσει το κεφάλι του πριν από την παρέμβαση, σε αντίθεση με την τεχνική FUE.
  •       Η FUE, ή εξαγωγή τριχοθυλακίων, είναι πολύ πιο ήπια από την τεχνική FUT. Πρόκειται για μια πρόσφατη τεχνική που προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τους ασθενείς. Είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται στην κλινική της Starks. Συνίσταται στην απευθείας αφαίρεση των μεμονωμένων εμφυτευμάτων, ένα προς ένα, χάρη σε μια συσκευή διάτρησης. Όπως και στην τεχνική FUT, τα εμφυτεύματα μαλλιών εμφυτεύονται κατόπιν με μικρές τομές που γίνονται στο κρανίο.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης και να διατηρήσει ο ασθενής υπέροχα μαλλιά για το υπόλοιπο της ζωής του, είναι απαραίτητο να φροντίζει κατ’ αρχάς τα εμφυτεύματα και κατόπιν τα νέα του μαλλιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το πρώτο σαμπουάν

Το πρώτο λούσιμο γίνεται κατευθείαν στην κλινική, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί μια ακριβής διαδικασία. Συνιστάται να γίνεται 48 ώρες μετά την επέμβαση. Η κλινική θα σας δώσει ένα ειδικό σαμπουάν και μία λοσιόν που θα βοηθήσει τα κάπαλα να εξαφανιστούν και θα αναζωογονήσει το τριχωτό της κεφαλής σας.

 

Ασφαλώς, μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας το πρώτο λούσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

  1. Χρήση της λοσιόν: πρώτα, τοποθετήστε απαλά τη λοσιόν στη λήπτρια ζώνη του κρανίου σας. Απλώσετε τη λοσιόν σε ολόκληρη την περιοχή με ελαφρά χτυπήματα. Το κυριότερο είναι να μην τρίψετε την περιοχή, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν τα εμφυτεύματα. Αφήστε τη λοσιόν να δράσει για 40 λεπτά. Στα επόμενα λουσίματα, μπορείτε να αφήνετε τη λοσιόν μόνο για 15 έως 20 λεπτά. Κατόπιν, ξεπλύνετε την περιοχή από το μέτωπο προς τα πίσω, ρίχνοντας το νερό με ένα φλιτζάνι.
  2. Χρήση του σαμπουάν: προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο που ακολουθήσατε για τη χρήση της λοσιόν. Προπαντώς, μην τρίβετε την περιοχή και αφήστε το προϊόν να δράσει για 3 έως 5 λεπτά. Ξεπλύνετε απαλά το κεφάλι σας με χλιαρό νερό.
  3. Στέγνωμα του κρανίου: Για να στεγνώσετε το κρανίο σας, μη χρησιμοποιείτε βαμβάκι. Επιλέξτε μια χαρτοπετσέτα. Απομακρύνετε το επιπλέον νερό με ελαφριά χτυπήματα, και πάλι χωρίς να τρίψετε την περιοχή. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιστολάκι μαλλιών, αλλά θα πρέπει να το ρυθμίσετε στη χαμηλότερη ένταση και θερμοκρασία.
  4. Λούσιμο της δότριας ζώνης: αφού λούσετε τη λήπτρια ζώνη, μπορείτε να προχωρήσετε στη δότρια ζώνη. Σε αυτήν την περιοχή απαιτείται μόνο η χρήση σαμπουάν. Μπορείτε να τρίψετε αυτήν την περιοχή, αλλά προσεκτικά και για 3 λεπτά. Κατόπιν, απλώστε τη λοσιόν και κάντε απαλό μασάζ ώστε να διεισδύσει το προϊόν στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το προϊόν να δράσει για 10 λεπτά και σκουπίστε τυχόν υπολείμματα.

 

Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτήν τη διαδικασία για δύο εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα, τα κάπαλα θα έχουν εξαφανιστεί. Εάν έχουν απομείνει κάποια, μπορείτε να τα τρίψετε απαλά προς την κατεύθυνση των μαλλιών για να πέσουν, επειδή μετά από αυτήν την περίοδο θα πρέπει να έχουν πέσει όλα.

 

Μπορείτε κατόπιν να επιστρέψετε στη συνηθισμένη διαδικασία λουσίματός σας, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τον τύπο σαμπουάν που θα χρησιμοποιείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας, ώστε να διατηρήσετε τα εμφυτευμένα μαλλιά σας.

Μακροπρόθεσμη φροντίδα

Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, μπορείτε να επανέλθετε στη χρήση ενός πιο συνηθισμένου σαμπουάν. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα που σέβονται τα νέα σας μαλλιά. Κατ’ αρχάς, να αποφεύγετε τα προϊόντα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ, καθώς δεν είναι τόσο ωφέλιμα για τα μαλλιά σας όσο ισχυρίζονται.

 

Η Starks συνιστά τη χρήση σαμπουάν με ουδέτερο pH. Τα βιολογικά προϊόντα είναι επίσης μια καλή εναλλακτική. Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγετε τα υπερβολικά επιθετικά σαμπουάν και εκείνα που περιέχουν σιλικόνη, καθώς έχουν την τάση να βαραίνουν τα μαλλιά και επομένως να μειώνουν τον όγκο τους. Εάν έχετε αμφιβολίες, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του χειρουργού σας.

 

Τώρα γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα μαλλιών και για πόσο διαρκούν. Τα αποτελέσματα της επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μακράς διάρκειας, αλλά και πάλι χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Πράγματι, για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη νέων μαλλιών απαιτούνται δέκα έως δεκατέσσερις μήνες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να φροντίζετε επαρκώς το τριχωτό της κεφαλής σας και τα νέα σας μαλλιά, χρησιμοποιώντας, αρχικά, τα προϊόντα καθαρισμού που θα σας συνταγογραφήσει ο ειδικός και, κατόπιν, σαμπουάν με ουδέτερο pH.

 

Εάν ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε σε επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Starks, τους ειδικούς στη διαχείριση της γήρανσης.

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα