Skip to main content

Οι βασικότερες αιτίες τριχόπτωσης στον άνδρα και στη γυναίκα είναι οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Με τον γενετικό Trichotest® μπορείτε να μάθετε εάν έχετε προδιάθεση για τριχόπτωση, να την προλάβετε και να τη θεραπεύσετε, εντοπίζοντας ποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές.

 

Προκειμένου να καταπολεμήσετε την τριχόπτωση και να αποτρέψετε την αλωπεκία, είναι βασικό να κατανοήσετε τους λόγους που προκαλούν το φαινόμενο αυτό. Η αλωπεκία (ανδρογενετική αλωπεκία) και η τριχόπτωση πλήττουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Στον άνδρα είναι πιο συχνές και παρουσιάζονται ακόμη και από την ηλικία των 20 ετών. Στη γυναίκα, παρότι είναι πιο σπάνιες, παρουσιάζονται πιο συχνά μετά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. 

 

Πάμε να δούμε πώς η γενετική προδιάθεση ενδέχεται να καθορίζει την τριχόπτωση και να μάθουμε γιατί το τεστ DNA μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. 

 

Γενετικά αίτια της τριχόπτωσης

 

Οι μελέτες δείχνουν ότι η γενετική προδιάθεση ευθύνεται για το 90% της τριχόπτωσης στον άνδρα και το 60% στη γυναίκα.

 

Τα γονίδια που ευθύνονται για την τριχόπτωση και την ανδρογενετική αλωπεκία βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο χρωμόσωμα X. Το χρωμόσωμα X κωδικοποιεί τον υποδοχέα ανδρογόνων, δηλαδή την ομάδα εκείνη των ορμονών που έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση. Αυτό εξηγεί γιατί η τριχόπτωση είναι πιο κοινή στους άνδρες, που παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων και ιδιαίτερα τεστοστερόνης, η οποία δεσμεύεται από υποδοχείς που είναι παρόντες στο τριχοθυλάκιο. 

 

Στα άτομα που εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία ή παρουσιάζουν ραγδαία και συνεχόμενη τριχόπτωση, το ένζυμο 5α-ρεδουκτάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη. H «ανασχεδιασμένη» αυτή ορμόνη αντιδρά με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία από ό,τι η κανονική τεστοστερόνη με τους υποδοχείς ανδρογόνων που είναι παρόντες στα τριχοθυλάκια, προκαλώντας έτσι εξασθένιση και συρρίκνωση, που βρίσκονται στη βάση της διεργασίας της αραίωσης και της τριχόπτωσης.

 

Η διεργασία αυτή έχει γενετική και κληρονομική προέλευση. Εφόσον ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, τα αίτιά της μπορούν να αναχαιτιστούν σε πρώιμο στάδιο. Το πρώτο θεμελιώδες βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι το ειδικά σχεδιασμένο γενετικό τεστ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το άτομο αποφασίζει να υποβληθεί στο τεστ, η διεργασία της βλάβης των τριχοθυλακίων έχει ήδη προχωρήσει σε ποσοστό 50%. Επομένως, είναι θεμελιώδους σημασίας να υποβληθείτε σε γενετικό τεστ αμέσως μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις τριχόπτωσης ή εξασθένισης ή ακόμη και όταν υπάρχουν περιστατικά του φαινομένου αυτού στην οικογένειά σας.

 

Γενετικό τεστ: Γιατί είναι σημαντικό

 

Στα κέντρα Starks διεξάγουμε το Trichotest®, ένα διεθνώς πιστοποιημένο τεστ τελευταίας γενιάς. Λαμβάνοντας επίχρισμα, γρήγορα και ανώδυνα, με μια απλή μπατονέτα, είναι δυνατό να ταυτοποιηθούν 48 διαφορετικές μεταλλάξεις σε 13 γονίδια που ευθύνονται για την αλωπεκία και την τριχόπτωση. Η ακρίβεια του τεστ αγγίζει το 99,9%.

 

Χάρη στη γνώση αυτή, το τεστ προσφέρει τεράστιο πλεονέκτημα κατά της τριχόπτωσης και αποτελεί το πρώτο βήμα. Θα επιτρέψει στον ειδικό να καταρτίσει εξατομικευμένη και, κατά συνέπεια, πολύ πιο αποτελεσματική θεραπεία. Εάν κριθεί απαραίτητο, ο ειδικός μπορεί να συνδυάσει τη μεταμόσχευση με μη επεμβατικές θεραπείες που ανταποκρίνονται πιο καλά στην πάθηση του κάθε ασθενή, προς αποφυγή επεμβάσεων που θα ήταν άσκοπες στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Η στρατηγική αποτελεσματικότητα του τεστ αυξάνεται εκθετικά, εάν αυτό πραγματοποιηθεί νωρίς. Επομένως, θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα κέντρο της Starks, αν υποψιάζεστε ότι παρουσιάζετε κάτι συναφές με τριχόπτωση ή μόλις παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  • Τα μαλλιά σας γίνονται πιο αδύναμα. 
  • Τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο αργά και για μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Τα μαλλιά πέφτουν πιο σύντομα και με μεγαλύτερη ένταση.
  • Οι τρίχες γίνονται λεπτότερες.
  • Τα μαλλιά δείχνουν λιγότερο λαμπερά και υγιή.

 

Κλείστε τώρα ραντεβού για το γενετικό τεστ Trichotest® στις κλινικές Starks και αρχίστε να αναστρέφετε την τριχόπτωση.

Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε αυτήν την ανάρτηση.  Η Starks παρέχει επί του παρόντος λύσεις διαχείρισης ηλικίας σε κλινικές που βρίσκονται στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.