Skip to main content

Η τριχόπτωση δεν επηρεάζει μόνο τον άνδρα. Παρότι παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες και γι’ αυτό συνήθως μας έρχονται εκείνοι στον νου όταν μιλάμε για το θέμα αυτό, πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από την τριχόπτωση.

Στη γυναίκα το φαινόμενο αυτό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η τριχόπτωση αποτελεί συχνά προσωρινό φαινόμενο, το οποίο συνδέεται με συγκεκριμένα αίτια και μπορεί να λυθεί. Άλλες φορές, ωστόσο, το πρόβλημα είναι χρόνιο.

 

Τριχόπτωση και γυναίκες: οι πιο κοινές αιτίες

Αρκετοί είναι οι παράγοτνες που συνδέονται με την τριχόπτωση.. Συνήθως η τριχόπτωση που σχετίζεται με τους παράγοντες αυτούς είναι προσωρινή και αναστρέψιμη, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και εφόσον γίνει χρήση αποτελεσματικών και επωφελών θεραπειών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Το στρες είναι ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, το στρες δεν προκαλεί το ίδιο τριχόπτωση, ωστόσο παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Επομένως, εφόσον δεν υπάρχουν νέα μαλλιά, ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας των παλιότερων τριχών έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών.

 Μεγαλύτερη τριχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσει και η αλλαγή των εποχών, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

 Οι εκτεταμένες θεραπείες με καλλυντικά προιόντα ή και βαφές-ισιωτικές αποτελούν σοβαρό επιβλαβή παράγοντα, ο οποίος μακροπρόθεσμα προκαλεί τριχόπτωση. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να επιλέγουμε θεραπείες που δεν βλάπτουν τα μαλλιά.

Μεταξύ των πιο συχνών αιτίων απώλειας μαλλιών στις γυναίκες είναι οι ορμονικές αλλαγές. Είναι ευρέως γνωστό ότι ενδέχεται να εμφανιστεί τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά από μια εγκυμοσύνη, ή λόγω διατροφικών διαταραχών ή λανθασμένων συνηθειών που προκαλούν ορμονικές αλλαγές.

 Επιπλέον, γενικά, μια μη επαρκώς ισορροπημένη διατροφή προκαλεί εξασθένιση και τριχόπτωση. Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης Α και ψευδαργύρου είναι ιδιαίτερα βλαβερή για τα μαλλιά.

 

Κληρονομική τριχόπτωση

Όπως αναφέρθηκε, οι παράγοντες αυτοί συχνά προκαλούν προσωρινή τριχόπτωση, η οποία μπορεί να καταπολεμηθεί με τις κατάλληλες θεραπείες ενάντια στην τριχόπτωση.

 Ορισμένες φορές, ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιαστεί τριχόπτωση λόγω κληρονομικότητας: πρόκειται για τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία. Όπως και στον άνδρα έτσι και στη γυναίκα, η αλωπεκία αυτή προκαλείται από τα ανδρογόνα, τις ανδρικές ορμόνες. Οι γυναίκες παράγουν λιγότερες τέτοιες ορμόνες, ωστόσο κάποιες γυναίκες ενδεχομένως να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, τα οποία μπορεί να αυξηθούν καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί έντονη τριχόπτωση. Εφόσον πρόκειται για γενετικό και κληρονομικό πρόβλημα, πρέπει πάντοτε να καταφεύγουμε στην παρατήρηση των άλλων γυναικών στην οικογένεια, ώστε να το προβλέψουμε.

 

Τριχόπτωση: συμπτώματα και θεραπείες

Η φυσιολογική τριχόπτωση αποτελεί κάτι σύνηθες και συνδέεται με τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των τριχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η τριχόπτωση θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες.

Όταν είναι έντονη και επίμονη, πρώτα απ’ όλα, αλλά και όταν συνοδεύεται από πόνο στο τριχωτό της κεφαλής, κνησμό, πιτυρίδα και πιο λιπαρά μαλλιά από ό,τι συνήθως. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης της τριχόπτωσης με φυσικά θρεπτικά συστατικά ή να επικοινωνήσετε με κάποιο ειδικό κέντρο, αν η κατάσταση είναι σοβαρότερη.

Η λύση έρχεται πολλές φορές μέσα από τη φύση, η οποία μας προσφέρει αποτελεσματικές θεραπείες που σέβονται και τρέφουν τα μαλλιά μας. Παρακάτω περιγράφονται μερικές φυσικές θεραπείες για την τριχόπτωση:

  • Αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της υγείας και της μακροβιότητας των τριχών. Μπορείτε να εφαρμόσετε επιθέματα με αυτό το αιθέριο έλαιο αναμεμειγμένο με φυτικό έλαιο.
  • Μάσκα με αβοκάντο: Εφαρμόζεται μισή ώρα πριν από το λούσιμο και προσφέρει θρέψη που δυναμώνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.
  • Έλαιο τεϊόδεντρου: Για θρέψη των μαλλιών και απομάκρυνση του σμήγματος που συσσωρεύεται στις ρίζες. Το τελευταίο πνίγει τις ρίζες και κάνει τα μαλλιά να πέφτουν.
  • Μηλόξυδο: Το μηλόξυδο χρησιμεύει στην εξάλειψη της υπερβολικής ποσότητας σμήγματος, στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, στην ενυδάτωση και στην ενίσχυση της στιλπνότητας των μαλλιών.
  • Τζίντζερ: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και δίνει νέα ζωή στα μαλλιά.      

 

Με αυτά φυσικά αυτά θεραπευτικά μέσα, η καθημερινή περιποίηση των μαλλιών σας θα μετατραπεί σε ολική θεραπεία για αυτά. Σε σοβαρά ή επίμονα περιστατικά τριχόπτωσης, το ενδεδειγμένο θα ήταν να επισκεφθείτε ένα κέντρο που ειδικεύεται στην υγεία των μαλλιών. Τα κέντρα Starks διαθέτουν εμπειρία και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, ενώ προσφέρουν ευρεία γκάμα από θεραπείες, όπως η μεσοθεραπεία. Κλείστε ραντεβού για έναν δωρεάν έλεγχο.

Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε αυτήν την ανάρτηση.  Η Starks παρέχει επί του παρόντος λύσεις διαχείρισης ηλικίας σε κλινικές που βρίσκονται στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.