Skip to main content

Για τις γυναίκες, η τριχόπτωση είναι ένα αποθαρρυντικό φαινόμενο. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ανδρική τριχόπτωση συχνά επισκιάζει τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Έτσι, η εύρεση πληροφοριών για τις αιτίες και τις θεραπείες της γυναικείας τριχόπτωσης μπορεί να αποτελεί κοπιαστική διαδικασία.

Ευτυχώς, η Starks είναι στο πλευρό σας, με έναν λεπτομερή οδηγό για τη γυναικεία τριχόπτωση που καλύπτει τα πάντα, από τις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης έως τις θεραπείες για την καταπολέμησή της.

Γυναικεία τριχόπτωση: Τα βασικά

Στις γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να μην εμφανίζεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και στο σώμα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση στις γυναίκες και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή για να βρεθούν τα αίτια.

Η γυναικεία τριχόπτωση προσελκύει λιγότερη προσοχή από την ανδρική τριχόπτωση και αυτό συχνά αποθαρρύνει τις γυναίκες επειδή καθιστά δυσκολότερη την εύρεση πληροφοριών για το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η πορεία για την εύρεση θεραπείας είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μία στις τρεις γυναίκες θα εμφανίσει τριχόπτωση. Με άλλα λόγια, ενώ ποσοστό 33% των γυναικών εμφανίζουν κάποιου είδους τριχόπτωση, φαίνεται να μη συζητάμε ποτέ για το πρόβλημα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι απλό: όχι μόνο δίνεται τεράστια προβολή στην ανδρική τριχόπτωση, αλλά και η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί μάλλον ταμπού. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες νιώθουν μερικές φορές άβολα να κάνουν αυτήν τη συζήτηση. Η τριχόπτωση κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερη ντροπή από ό,τι οι άνδρες. Αυτό, προφανώς, συμβαίνει επειδή η τριχόπτωση θεωρείται κάτι αναμενόμενο στους άνδρες.

Συνεπώς, η γυναικεία τριχόπτωση δεν διαγιγνώσκεται επαρκώς και δεν συζητείται όσο θα έπρεπε. Άλλωστε, αν δεν μιλάμε για κάτι, δεν συμβαίνει. Έτσι δεν είναι;

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη τη μελέτη του Χάρβαρντ. Αλλά με ελάχιστες αναφορές στον δημόσιο διάλογο, η γυναικεία τριχόπτωση μοιάζει σαν να μην υφίσταται στην πραγματικότητα. Αυτό το κλίμα επιβραδύνει τις διαγνώσεις και τις θεραπείες της γυναικείας τριχόπτωσης.

Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η Starks ενθαρρύνει την πραγματοποίηση περισσότερων συζητήσεων για τις αιτίες και τις θεραπείες.

Τύποι γυναικείας αραίωσης

Συνήθως, οι γυναίκες εμφανίζουν τρεις τύπους αραίωσης.

Ο πρώτος τύπος οδηγεί σε ελάχιστη αραίωση, η οποία συνήθως είναι εύκολο να καλυφθεί με το κατάλληλο φορμάρισμα των μαλλιών. Ο δεύτερος είναι πιο έντονος, καθώς ο όγκος των μαλλιών μειώνεται και γίνονται ορατές οι φύτρες των μαλλιών. Ο τρίτος τύπος γυναικείας αραίωσης έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το τριχωτό της κεφαλής.

Είναι σαφές ότι ο τρίτος τύπος είναι ο χειρότερος. Όμως, ο πρώτος τύπος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρώιμο σύμπτωμα της γυναικείας τριχόπτωσης.

Οι αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης

Τι προκαλεί τη γυναικεία τριχόπτωση; Η αλήθεια μπορεί να σας εκπλήξει. Οι αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι πολυάριθμες και ορισμένες δεν είναι τόσο εμφανείς.

Στις γυναίκες, το άγχος και ορισμένα φάρμακα μπορεί να δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την τριχόπτωση. Σε περιπτώσεις άγχους, συνιστούμε στις γυναίκες να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για την καταπολέμηση των αιτιών του άγχους. Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες φαρμάκων, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους προτού σταματήσουν τη χρήση φαρμάκων.

Αλλά η κύρια αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ίδια με εκείνη της ανδρικής τριχόπτωσης. Ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία. Και εδώ είναι το θέμα: όπως και οι άνδρες, οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιον βαθμό ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Η πάθηση μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ήδη από την εφηβεία. Μπορεί να ενεργοποιηθεί λόγω της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να παρουσιαστεί όσο μεγαλώνει μια γυναίκα. Και τα γενετικά χαρακτηριστικά τείνουν να αυξάνουν ή να μειώνουν τις πιθανότητες και τον βαθμό εμφάνισης του προβλήματος.

Όταν υπερπαράγονται ανδρογόνες ορμόνες, μπορεί να εμφανιστεί ανδρογενετική αλωπεκία. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η ύπαρξη στα επινεφρίδια, στην υπόφυση ή στις ωοθήκες ενός όγκου που εκκρίνει ανδρογόνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτήν την πάθηση.

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες ή τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται στην πολύπλοκη και δύσκολη διάγνωση των αρρενοποιητικών όγκων.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλεί συντόμευση του σταδίου ανάπτυξης της τρίχας. Επιπλέον, αυτό το στάδιο προκαλεί την τριχόπτωση.

Θεραπεία της γυναικείας τριχόπτωσης

Ασφαλώς, το προφανές επόμενο βήμα είναι οι λύσεις για την καταπολέμηση της γυναικείας τριχόπτωσης. Άλλωστε, αυτό το άρθρο δεν έχει λόγο ύπαρξης, εάν δεν παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπείες για την καταπολέμηση της γυναικείας τριχόπτωσης είναι εφικτές και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών, όπως αυτή που προσφέρει η Starks, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της γυναικείας τριχόπτωσης. Επειδή οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών δεν συνεπάγονται ορμονικές μεταβολές, όπως τα φάρμακα, οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και σπάνιες.

Πράγματι, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών στις γυναίκες είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της τριχόπτωσης που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Rogaine για γυναίκες

Η μινοξιδίλη, ευρέως γνωστή ως Rogaine, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να χορηγηθεί σε γυναίκες. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η εφαρμογή του Rogaine απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της γυναικείας τριχόπτωσης.

Όμως, τα οφέλη του δεν είναι ξεκάθαρα. Σε κάποιες γυναίκες, το Rogaine έχει αποτέλεσμα. Αλλά σε άλλες, είναι απλώς πεταμένα λεφτά. Εάν το Rogaine έχει αποτέλεσμα, συνήθως αυτό εμφανίζεται μετά από τέσσερις μήνες εφαρμογής.  Σε κάποιες γυναίκες, μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να δουν αποτελέσματα.

Το Rogaine συνοδεύεται από παρενέργειες, όπως ερεθισμό του δέρματος, αποχρωματισμό των νέων μαλλιών και μαλλιά με ταλαιπωρημένη υφή. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσετε υπερτρίχωση, η οποία οδηγεί σε τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητα σημεία, όπως τα μάγουλα.

Αντιανδρογόνα

Τα αντιανδρογόνα φάρμακα, όπως η σπειρονολακτόνη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή με την ονομασία Aldactone, χρησιμοποιούνται μερικές φορές από γυναίκες για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το Aldactone μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανδρογόνων και στη διατήρηση των μαλλιών. Όμως, έχουν αναφερθεί παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους, κόπωση και ακόμη και κατάθλιψη.

Συμπέρασμα

Η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα. Δυστυχώς, το κοινωνικό στίγμα αποθαρρύνει τις γυναίκες από την αναζήτηση θεραπείας. Επιπλέον, αποτελεί κοινή αντίληψη ότι η τριχόπτωση είναι ανδρικό πρόβλημα.

Όμως ολοένα και περισσότερο, οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι μπορούν να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση. Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών στις γυναίκες γίνονται μια όλο και πιο αποδεκτή και εφικτή λύση. Επισκεφθείτε την ενότητα της Starks αναφορικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον εφικτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο καταπολέμησης της γυναικείας τριχόπτωσης.

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα