Skip to main content

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί μη επεμβατικοί τρόποι να σταματήσετε την τριχόπτωση, πέραν του να έχετε πυκνότερα και πιο υγιή μαλλιά; Είτε ανησυχείτε για την υγεία των μαλλιών σας είτε θέλετε να αποτρέψετε τις συνέπειες της ανδρικής τριχόπτωσης, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες και απλές εναλλακτικές στις ιατρικές θεραπείες. Και, προπαντός, οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες μαλλιών απαιτούν μόνο μια μικρή αλλαγή στον τρόπο ζωής και λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Ακολουθούν πέντε συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών σας, όπως προτείνονται από τη Starks, μια κλινική που ειδικεύεται στις θεραπείες μαλλιών.

1- Καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ψευδάργυρου και σιδήρου

Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για πολλές διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού και είναι πρωτίστως υπεύθυνα για την υγεία και την ευεξία μας. Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για τα μαλλιά, αυτά τα δύο μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση των μαλλιών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Dermatology Practical and Conceptual, ορισμένοι τύποι τριχόπτωσης έχουν συσχετιστεί με έλλειψη σιδήρου, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα, καθώς η έλλειψη σιδήρου είναι η πλέον γνωστή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο. Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές όχι μόνο συνέδεσαν τα ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου με την τριχόπτωση, αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που αύξησαν την πρόσληψη ψευδάργυρου βελτίωσαν την ανάπτυξη των μαλλιών τους. Το μόνο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να γίνει τοξικός όταν λαμβάνεται σε υψηλά επίπεδα (άνω των 225 mg ημερησίως) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και πόνο, κράμπες και έμετο. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να λαμβάνετε ψευδάργυρο και σίδηρο απευθείας από τις διάφορες τροφές αντί των συμπληρωμάτων, εκτός εάν έχετε λάβει διαφορετική οδηγία από τον ιατρό σας. Η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών σας και τη διατήρησή τους. Επομένως, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών. Θα πρέπει να εντάξετε στο μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, ώστε να βελτιώσετε την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Τέτοιες τροφές είναι οι κολοκυθόσποροι, τα κάσιους, το γιαούρτι, τα μανιτάρια, τα ρεβίθια και το σπανάκι. Και εάν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας, να καταναλώνετε περισσότερο κρέας και θαλασσινά, φασόλια ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και λαχανίδα.

2- Αποφεύγετε τα σαμπουάν που περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες είναι επιβλαβείς για τα μαλλιά 

Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να εκπλαγούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας καθημερινά. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τα λούζουμε μόνο όταν αρχίζουν να λαδώνουν. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες, όπως θειικά άλατα, οι οποίες δεν αφαιρούν μόνο τους ρύπους από τα μαλλιά σας, αλλά και το σμήγμα, το οποίο είναι ένα απαραίτητο έλαιο για την υγεία των μαλλιών. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν την υπερβολική χρήση σαμπουάν με την τριχόπτωση. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε σαμπουάν καθημερινά και αναρωτιέστε γιατί τα μαλλιά σας δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα και δεν είναι όσο υγιή θα έπρεπε, ρίξτε μια ματιά στα συστατικά του σαμπουάν σας και επιλέξτε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα.

3- Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν είστε καπνιστής που προσπαθεί ήδη να αποβάλει αυτήν τη συνήθεια, γνωρίζετε ήδη ότι είναι ευκολότερο στα λόγια από ό,τι στην πράξη. Ωστόσο, εάν ψάχνετε έναν ακόμη λόγο για να κόψετε το κάπνισμα μια και καλή, κάντε το για τα μαλλιά σας. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση μεταξύ τριχόπτωσης και καπνίσματος. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο καπνός αποτελεί ρύπανση που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα μαλλιά σας και στο δέρμα σας. Όμως, από βιολογικής άποψης, έχει επίσης διαπιστωθεί ότι τα τσιγάρα καταστρέφουν το DNA των τριχοθυλακίων σας.

4- Φοράτε καπέλο έξω για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα

Ίσως εκπλαγείτε από το γεγονός ότι η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου μπορεί να προκαλέσει φθορά στα μαλλιά σας. Εάν έχετε ήδη λεπτή τρίχα, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντικό είναι να βάζετε αντιηλιακό στο κρανίο σας και να φοράτε καπέλο για να αποφύγετε τυχόν έγκαυμα από τον ήλιο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας, ανεξαρτήτως εάν έχουμε πυκνή ή λεπτή τρίχα, θα πρέπει να προστατεύουμε τα μαλλιά μας και το κρανίο μας από τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλείται από τον ήλιο καταστρέφει ουσιαστικά τα μαλλιά μας, οδηγώντας σε απώλεια πρωτεϊνών και εξασθένηση των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου. Και εάν είστε από εκείνους που περνούν πολύ χρόνο έξω, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ποιότητα των μαλλιών σας, πέρα από το χρώμα τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πάντοτε καλύτερο να φοράτε καπέλο, όταν σκοπεύετε να είστε έξω για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

5- Πάρτε συμπληρώματα βιοτίνης

Η βιοτίνη είναι μια μορφή βιταμίνης Β που έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στον χώρο της υγείας και της ευεξίας, χάρη στην ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Η βιοτίνη αποτελεί επίσης ένα πολύ ωφέλιμο συμπλήρωμα που βοηθά στην αντιμετώπιση της ανδρικής τριχόπτωσης. Οι ιδιότητές της αναστέλλουν την DHT (την ορμόνη που συνδέεται με την τριχόπτωση). Συνήθως χορηγείται ως συμπλήρωμα σε διατροφικά σχήματα για τη φροντίδα των μαλλιών και διάφορες μελέτες τη συνέδεσαν πρόσφατα με την ανάπτυξη των μαλλιών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βελτιώσετε την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Και πολλές από τις αλλαγές εντάσσονται απλώς στην υιοθέτηση ενός υγιεινού και καθαρού τρόπου ζωής, που μπορεί να είναι και κάτι θετικό για τη συνολικότερη υγεία σας.

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα