Skip to main content

Ποια είναι τα στάδια της τριχόπτωσης στους άνδρες;

 

Ο όρος «τριχόπτωση», ή «αλωπεκία», σημαίνει μερική ή ολική απώλεια των μαλλιών. Αυτή η απώλεια μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Εκ φύσεως, οι άνθρωποι χάνουμε από 50 έως 100 τρίχες ημερησίως, οι οποίες αντικαθίστανται σταδιακά. Επομένως, κάποια καθημερινή απώλεια είναι φυσιολογική, εφόσον το ποσοστό των τριχών που αναπτύσσονται (κατά τη φάση αναγέννησης) κυμαίνεται στο 80-85%.

 

Από την εφηβεία έως το τέλος της ζωής μας, η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται στο επίπεδο του τριχωτού της κεφαλής και πιο έντονα στο μέτωπο και στους κροτάφους. Αυτή η φυσιολογική απώλεια είναι απολύτως φυσική, δεν είναι ευδιάκριτη στους περισσότερους ανθρώπους και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αλωπεκία.

 

Η ανδρογενετική αλωπεκία χαρακτηρίζεται από αφύσικα μεγάλη απώλεια μαλλιών, που υπερβαίνει σε αριθμό τις 100 τρίχες ημερησίως. Η έλλειψη μαλλιών γίνεται αντιληπτή από τη στιγμή που ο αριθμός των τριχών ανά τετραγωνικό εκατοστό είναι περίπου 100. Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων: κακή διατροφή, άγχος, ενδοκρινικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα. Ασφαλώς, ένας από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες μπορεί να βρίσκεται στα γονίδιά μας.

 

Διαβάστε στη συνέχεια πληροφορίες από τη Starks, μια κλινική που ειδικεύεται στις θεραπείες μαλλιών, αναφορικά με τα διαφορετικά στάδια της ανδρικής τριχόπτωσης.

 

Τα στάδια της τριχόπτωσης στους ανθρώπους

 

Η ανδρική τριχόπτωση κατατάσσεται χρησιμοποιώντας την κλίμακα Norwood Hamilton, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δρ. James Hamilton τη δεκαετία του 1950 και κατόπιν αναθεωρήθηκε από τον Δρ. O’Tar Norwood.

 

Γενικά, οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους με ένα καθορισμένο μοτίβο: τα μαλλιά υποχωρούν στο επίπεδο των κροτάφων, στην κορυφή του κεφαλιού, προτού λεπτύνουν και εξαφανιστούν εντελώς σε μεγάλες επιφάνειες.

Έχετε υπόψη ότι μετά το στάδιο 5 δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Μόνο η μεταμόσχευση μαλλιών ή η δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής είναι εφικτές λύσεις σε αυτά τα προχωρημένα στάδια αλωπεκίας.

 

Στάδιο 1

 

Το πρώτο στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή, έως και καθόλου, απώλεια μαλλιών στο περίγραμμα του τριχωτού της κεφαλής. Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, παρά μόνο εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να παρακολουθείτε την τριχόπτωσή σας και να λάβετε μέτρα την κατάλληλη στιγμή.

 

Στάδιο 2

 

Κατά το δεύτερο στάδιο, η πτώση στην κροταφική ζώνη είναι πιο ευδιάκριτη. Εμφανίζεται μια τριγωνική υποχώρηση στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής, συνήθως συμμετρική. Επιπλέον, η μπροστινή κεντρική περιοχή του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να γίνει λιγότερο πυκνή. Τότε είναι που γίνονται εμφανείς οι πρώτες ενδείξεις στις οποίες αναφερόμαστε παραδοσιακά ως «τριχόπτωση».

 

Στάδιο 3

 

Σύμφωνα με τον Norwood, σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται συνήθως αυτό που θεωρούμε τριχόπτωση. Όντως, τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο αραιά. Η απώλεια των μαλλιών στις κροταφικές ζώνες είναι πολύ εμφανής. Δεν υπάρχουν πλέον μαλλιά ή, ίσως, υπάρχουν μόνο ελάχιστα. Προς το τέλος του σταδίου 3, η απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κρανίου είναι μεγαλύτερη σε ποσοστό από την αναμενόμενη με βάση την ηλικία.

 

Στάδιο 4

 

Το στάδιο 4 χαρακτηρίζεται από την πιο έντονη απώλεια στις κροταφικές ζώνες. Επιπλέον, η έλλειψη μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού είναι πολύ πιο ορατή. Μπορούμε να δούμε ότι μια περισσότερο ή λιγότερο πυκνή λωρίδα μαλλιών διαχωρίζει τα δύο μέρη του φαλακρού κεφαλιού, συνδέοντας τις δύο περιοχές που καλύπτονται με μαλλιά στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

 

Στάδιο 5

 

Σε αυτό το στάδιο, ο διαχωρισμός μεταξύ της κορυφής του κεφαλιού και της μπροστινής κροταφικής περιοχής είναι ακόμη ορατός, αλλά ολοένα και λιγότερο, καθώς τα μαλλιά στα συγκεκριμένα σημεία εξακολουθούν να χάνουν την πυκνότητά τους. Η λωρίδα είναι πολύ πιο λεπτή και στενή. Η απώλεια των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού και στις κροταφικές περιοχές είναι επίσης πιο εμφανής.

 

Στάδιο 6

 

Σε αυτό το σημείο, η λωρίδα των μαλλιών έχει πλέον εξαφανιστεί εντελώς. Έχουν απομείνει μόνο μερικές τρίχες στο μπροστινό τμήμα του κρανίου, λόγω της ένωσης των δύο κροταφικών ζωνών σε μία. Στα πλαϊνά, η απώλεια των μαλλιών είναι ακόμη πιο έντονη.

 

Στάδιο 7

 

Αυτό είναι το τελευταίο και πιο προχωρημένο στάδιο της αλωπεκίας. Υπάρχουν πλέον μαλλιά μόνο στην πίσω πλευρά του κρανίου και στα πλάγια. Εκτός αυτού, μπορεί να είναι και εμφανέστατα πιο λεπτά από πριν. Η κορυφή του κρανίου είτε είναι εντελώς άτριχη είτε καλύπτεται από ελάχιστες τρίχες.

 

Εάν πάσχετε από τριχόπτωση, σε οποιοδήποτε από αυτά τα στάδια, έχουμε καλά νέα: είναι πλέον δυνατόν να καθυστερήσετε την εξέλιξη της τριχόπτωσης στα διαφορετικά στάδιά της. Σε περιπτώσεις πιο έντονης τριχόπτωσης, υπάρχει η λύση της μεταμόσχευσης μαλλιών. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τους ειδικούς της Starks, τους επαγγελματίες στη φροντίδα των μαλλιών.

 

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα