Skip to main content

Δεν είναι εύκολο να διατηρούμε μια υγιεινή διατροφή. Όπως καθετί που αξίζει, απαιτείται προσπάθεια και διαρκής εγρήγορση για να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ζωής. Κι αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τις τροφές που δίνουμε  στον οργανισμό μας. Τα οχήματα δεν λειτουργούν χωρίς καύσιμο. Παρακάτω περιγράφονται τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της καλής διατροφής.

 

Έλεγχος των μερίδων

Πολλοί εύχονται τα ωραία πράγματα να μην τελείωναν ποτέ, αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει πάντα στη διατροφή. Η υπερβολή σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Είναι προφανές ότι τα πολλά γλυκά και αλμυρά σνακ δεν μας κάνουν καλό, αλλά και τα υπόλοιπα τρόφιμα, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Το αντίστροφο ισχύει επίσης. Μπορεί να προσπαθείτε να είστε πιο υγιείς τρώγοντας λιγότερο, αλλά πρέπει να φροντίζετε ώστε να μην προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε. 

Η βασική κατευθυντήρια γραμμή, σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφής, είναι να φαντάζεστε ένα άδειο πιάτο και να το γεμίζετε σταδιακά με τις κατάλληλες ποσότητες των σωστών τροφών, τρεις φορές ημερησίως. Αυτό το πιάτο, θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του κινητού σας, μια μερίδα υδατανθράκων όχι μεγαλύτερη από τη γροθιά σας και λαχανικά σε όλο το υπόλοιπο πιάτο. Τηρώντας αυτά τα μεγέθη στις μερίδες σας, εξασφαλίζετε ότι τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με αρκετά «καύσιμα», χωρίς να κάνετε υπερβολές. Δυστυχώς, η μόνη υγιεινή ποσότητα ζάχαρης ή αλμυρών σνακ είναι η μηδενική! Αν ενδώσετε, κάντε το με μέτρο, χωρίς να φτάσετε σε υπερβολές.

 

Επιλογή τροφών

Ήδη έγινε μια νύξη για αυτό παραπάνω, αλλά θα πρέπει να επιλέγετε τροφές που έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να επιλέγετε πολλά λαχανικά και ιδιαιτέρως τα πράσινα φυλλώδη. Τα λαχανικά αυτά έχουν την υψηλότερη διατροφική αξία ανά κιλό από όλα τα άλλα βρώσιμα λαχανικά. Το κέιλ και το σπανάκι είναι οι καλύτερες πηγές υψηλής ποσότητας κορυφαίων διατροφικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες. 

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική, και αν η διατροφή σας βασίζεται κυρίως στα λαχανικά και τα φρούτα ενδέχεται να μην προσλαμβάνετε την ποσότητα που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας. Το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, αν και δεν υστερούν τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. 

Οι υδατάνθρακες σας προσφέρουν ενέργεια, αλλά καλύτερα να μην το παρακάνετε. Τροφές όπως τα μακαρόνια και το ψωμί είναι εξαιρετικές αν καταναλώνονται σε υπολογισμένες ποσότητες (βλ. μεγέθη μερίδων παραπάνω), αλλά η κατανάλωσή τους σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους ή σε άλλες επιπλοκές.

 

Ενυδάτωση

Ίσως το νερό να μην το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για διατροφή, αλλά πρέπει να πίνετε αρκετό! Το νερό είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η ροή των υγρών στον οργανισμό σας, να συνεχίσουν να δουλεύουν τα «γρανάζια» του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος και να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού σας. Αν νιώθετε ότι πεινάτε, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό. Πολλές φορές το ξαφνικό αίσθημα πείνας μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα ότι οργανισμός σας χρειάζεται ενυδάτωση. 

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής και τη μακροβιότητά σας. Αν θέλετε να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, επικοινωνήστε σήμερα με τα κέντρα Starks.

Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε αυτήν την ανάρτηση.  Η Starks παρέχει επί του παρόντος λύσεις διαχείρισης ηλικίας σε κλινικές που βρίσκονται στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.