Skip to main content

Εάν χάνετε τα μαλλιά σας, μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε αν είναι κάτι προσωρινό ή ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Εάν ζείτε στην Ιταλία και θέλετε να αποκαταστήσετε τα μαλλιά σας, αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι μπορεί να προκαλεί την τριχόπτωση σας και πώς μπορείτε να διορθώσετε το ζήτημα, ώστε να φυτρώσουν ξανά τα μαλλιά που είχατε κάποτε.

Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, όπως το άγχος, η γήρανση, λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, ακόμη και τα γονίδια. Όταν η τριχόπτωση γίνεται πρόβλημα, μπορεί να είναι δυσάρεστη τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. 

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε θεραπείες αποκατάστασης μαλλιών για να διορθώσουν το πρόβλημα, εάν, όμως, η απώλεια μαλλιών οφείλεται σε κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση, οι θεραπείες αυτές μπορεί να μην είναι κατάλληλες. 

Όπως και να έχει, το κέντρο αποκατάστασης μαλλιών μας στο Μιλάνο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία της τριχόπτωσης που σας απασχολεί και στη συνέχεια να αποκαταστήσετε τα μαλλιά σας. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις ασθένειες που προκαλούν τριχόπτωση, ώστε να γνωρίζετε εάν πρέπει πρώτα να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία ή όχι.

Γυροειδής αλωπεκία

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί τριχόπτωση σε διαφορετικές περιοχές του σώματός σας. Η ασθένεια πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες στην Ιταλία, προσβάλλοντας συνήθως άτομα κάτω των τριάντα ετών. 

Η θεραπεία περιλαμβάνει στεροειδή, ανοσοτροποποιητικά, τοπικά ή ενδοβλαβικά κορτικοστεροειδή. 

Η ασθένεια αυτή μπορεί, επίσης, να συγχέεται με άλλες ασθένειες, όπως η ψωρίαση. 

Τα άτομα που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή χωρίς θεραπεία, όμως θα πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό εάν εμφανίζετε αραίωση μαλλιών σε σημαντικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής σας. 

Η γυροειδής αλωπεκία συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν ανιχνευθεί αρκετά νωρίς και αντιμετωπιστεί σωστά. Εάν ανησυχείτε για την απώλεια περισσότερων μαλλιών από το συνηθισμένο, επισκεφτείτε κάποιον δερματολόγο το συντομότερο δυνατόν ή την εξειδικευμένη ομάδα ειδικών μας στο Μιλάνο. 

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η γυροειδής αλωπεκία γίνεται μόνιμη από τη στιγμή που θα καταστεί χρόνια, ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες και συμβαίνουν σπάνια.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Η ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία είναι μακράν η πλέον συνήθης μορφή τριχόπτωσης, τόσο στην Ιταλία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους άνδρες παρουσιάζουν σημαντική αραίωση μαλλιών κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κάποια εκδοχή ανδρογενετικής αλωπεκίας, είναι πιθανότερο να εμφανίζουν διάχυτη αραίωση μαλλιών. Ονομάζεται γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, ή ΓΑΑ εν συντομία. 

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από αύξηση της τεστοστερόνης (τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες), η οποία οδηγεί σε κοντύτερες (μικροσκοπικές) τρίχες και ενδεχόμενη φαλάκρα. Η διάχυτη τριχόπτωση παρατηρείται όταν οι θύλακες των μαλλιών σας μειώνονται σταδιακά σε μέγεθος, μέχρις ότου να μη φυτρώνουν πλέον τρίχες από αυτά. Οι τρίχες που παραμένουν γίνονται λεπτότερες μέρα με τη μέρα—γίνονται μικρότερες και λεπτότερες μέχρι να μη μείνει βολβός. Μερικοί άνθρωποι τα αποκαλούν και τουφάκια. 

Μερικές φορές οι γυναίκες εμφανίζουν τη γνωστή και ως επιλόχεια αλωπεκία—υπερβολική απώλεια μαλλιών 6 μήνες μετά τον τοκετό λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό, τα αντισυλληπτικά χάπια κ.λπ. 

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι γονιδιακή και δεν μπορεί να προληφθεί. Εν ολίγοις, αν πρόκειται να συμβεί, τότε θα συμβεί. 

Μην ανησυχείτε! Οι ειδικοί μας στην αποκατάσταση μαλλιών στο κέντρο μας στο Μιλάνο είναι πλήρως ικανοί να συνεργαστούν μαζί σας για να αποκαταστήσουν τα μαλλιά σας εάν αντιμετωπίζετε ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία.

Ουλωτική αλωπεκία

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η ουλωτική αλωπεκία σχετίζεται με τον εκφυλισμό των ιστών. 

Η πλέον συνηθισμένη μορφή ουλωτικής αλωπεκίας είναι γνωστή ως ουλώδης αλωπεκία ή τριχοτιλλομανία. Η πάθηση αυτή προκαλείται από χρόνια, επαναλαμβανόμενη φλεγμονή σε μια περιοχή των τριχοθυλακίων που προκαλεί ουλές στο στέλεχος της τρίχας και βλάβη στο περιβάλλον δέρμα. 

Με την πάροδο του χρόνου, τα τριχοθυλάκια αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό που παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέας τρίχας. 

Η ουλώδης αλωπεκία πλήττει συνήθως άτομα μεταξύ της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης. Συνήθεις παθήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ουλώδη αλωπεκία είναι ο θυλακικός λειχήνας (φλεγμονή των ριζών των μαλλιών), η ψευδογυροειδής αλωπεκία (τριχόπτωση με ουλές στην κορυφή τριχωτού της κεφαλής), ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος (κατεστραμμένα θυλάκια των τριχών με σχετιζόμενα εξανθήματα) και ορισμένοι τύποι αναιμίας. 

Ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μόνιμη τριχόπτωση. 

Η ουλωτική αλωπεκία δεν είναι θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά ή χειρουργικά από τους ειδικούς μας στη Starks. 

Τραυματική αλωπεκία

Μία από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης, η τραυματική αλωπεκία προκύπτει όταν τα μαλλιά σας υποβάλλονται σε υπερβολική πίεση. Μπορεί να οφείλεται σε σφιχτές πλεξούδες, κοτσιδάκια τύπου ράστα, τρέσες που ράβονται πάνω στα μαλλιά ή σε οποιοδήποτε άλλο χτένισμα που τραβάει τα μαλλιά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη που προκλήθηκε από την τραυματική αλωπεκία. Ευτυχώς, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις με χαμηλού επιπέδου θεραπεία με λέιζερ και τοπικές λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την αναγέννηση και να αποτρέψουν την περαιτέρω αραίωση και σπάσιμο. 

Μολονότι η τραυματική αλωπεκία δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί εντελώς, αξίζει να σκεφτείτε και αυτές τις θεραπείες εάν τα μαλλιά σας συνεχίζουν να πέφτουν σε τούφες και οι ειδικοί μας είναι πλήρως ικανοί να σας βοηθήσουν. 

Κέντρο αποκατάστασης μαλλιών Starks στο Μιλάνο

Για άτομα στην Ιταλία που πάσχουν από τριχόπτωση, η Starks μπορεί να βοηθήσει. 

Η ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων και ιατρών μας, οι οποίοι ειδικεύονται στο να βοηθούν ανθρώπους σαν εσάς να αποκτήσουν ξανά πλούσια μαλλιά, είναι πλήρως εξοπλισμένη για να σας βοηθήσει με το πρόβλημά σας. 

Εάν η τριχόπτωσή σας προκαλείται από ασθένεια, φάρμακα, άγχος ή οτιδήποτε άλλο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος, να συνεργαστούμε μαζί σας και να αναπτύξουμε ένα σχέδιο για να το ξεπεράσετε. 

Εάν βρίσκεστε στην Ιταλία και αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και προγραμματίστε μια δωρεάν συμβουλευτική αξιολόγηση. Οι ειδικοί και οι ιατροί μας θα ανακαλύψουν την αιτία του προβλήματος της τριχόπτωσής σας. Στη συνέχεια, θα συνεργαστούμε μαζί σας για να αναπτύξουμε ένα σχέδιο αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. 

Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε αυτήν την ανάρτηση.  Η Starks παρέχει επί του παρόντος λύσεις διαχείρισης ηλικίας σε κλινικές που βρίσκονται στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.