Skip to main content

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, εκτιμάται ότι κάθε άνθρωπος χάνει κατά μέσο όρο πενήντα έως εκατό τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν εντονότερη τριχόπτωση, είτε κατά το χτένισμα είτε κατά το λούσιμο των μαλλιών τους, και αυτό συχνά οδηγεί στην εμφάνιση φαλάκρας. Αυτό το φαινόμενο πλήττει κυρίως άνδρες. Πράγματι, από την ηλικία των 50, η φαλάκρα αποτελεί αναγνωρισμένο πρόβλημα για ποσοστό άνω του 50% των ανδρών. Όμως, μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα στη ζωή ενός άνδρα: ορισμένοι αναφέρουν ότι η τριχόπτωσή τους ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία των είκοσι. Επομένως, ποιες είναι οι εφικτές λύσεις για αυτό το φαινόμενο που πλήττει τόσους πολλούς άνδρες; Τι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για την ανδρική τριχόπτωση; Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανδρική τριχόπτωση; Σε αυτόν τον οδηγό, δίνουμε απαντήσεις από τους ειδικούς της Starks στη φροντίδα των μαλλιών.

Κατανοώντας τι είναι η φαλάκρα

Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς μπορεί να εμφανιστεί η φαλάκρα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη λειτουργία του κύκλου των μαλλιών σας, που ονομάζεται και κύκλος της τρίχας. Αναπτύσσεται κυρίως σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι η φάση ανάπτυξης, η οποία ονομάζεται αναγενής φάση. Αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο εκτιμάται ότι διαρκεί από δύο έως πέντε χρόνια, η τρίχα αναπτύσσεται σταδιακά. Το δεύτερο είναι η μεταβατική ή καταγενής φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρείται παύση στην ανάπτυξη της τρίχας. Αυτή η φάση διαρκεί γενικά δύο εβδομάδες. Τέλος, ακολουθεί η τελογενής φάση, ή φάση ανάπαυσης, όταν συντελείται η τριχόπτωση.

 

Στην περίπτωση της φαλάκρας, διαταράσσεται ο κύκλος της τρίχας. Οι περίοδοι των διαφορετικών φάσεων είναι μικρότερες και ως εκ τούτου ενθαρρύνουν τη γρήγορη τριχόπτωση. Η πρώτη φάση του κύκλου της τρίχας αλλάζει περισσότερο: η ανάπτυξη των τριχών γίνεται πολύ πιο σύντομη και δίνει τη σειρά της πιο γρήγορα στη μεταβατική φάση. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί απορρύθμιση του κύκλου της τρίχας, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταχύτερη ανανέωση του κύκλου. Και εφόσον γνωρίζουμε ότι ο κάθε άνθρωπος ολοκληρώνει κατά μέσο όρο είκοσι κύκλους της τρίχας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, καταλαβαίνουμε ότι η φαλάκρα προέρχεται από πρώιμη εξάντληση των κύκλων της τρίχας.

Ποια είναι τα αίτια της φαλάκρας;

Πέρα από το γεγονός ότι ο κύκλος της τρίχας των ανθρώπων με φαλάκρα είναι μικρότερος, υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορούν επίσης να εξηγήσουν την πρόωρη φαλάκρα.  Πράγματι, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί της Starks, πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να εμπλέκονται στην περίπτωση της ανδρικής τριχόπτωσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πρακτικές στην περιποίηση των μαλλιών που είναι υπερβολικά επιθετικές για το τριχωτό της κεφαλής ορισμένων ανθρώπων, όπως η βαφή, η ισιωτική ή ακόμη και η χρήση κάποιων σαμπουάν που δεν είναι προσαρμοσμένα στον τύπο μαλλιών του εκάστοτε ατόμου. Εξάλλου, παρατηρείται επίσης ότι οι άνδρες που εμφανίζουν φαλάκρα μπορεί να μην ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ελλείψεις που ενθαρρύνουν την τριχόπτωση.

 

Όμως, η κύρια αιτία της ανδρικής τριχόπτωσης είναι οι γενετικοί παράγοντες. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία. Για τους περισσότερους άνδρες με φαλάκρα, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εάν ο πατέρας ή ο παππούς τους ήταν φαλακρός, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι το πρόβλημα της πρόωρης τριχόπτωσης.  Πέραν της κληρονομικής πτυχής, η φαλάκρα μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα σημαντικής παραγωγής ορμονών. Και αναφερόμαστε κυρίως στις ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, που είναι υπεύθυνες για την επιτάχυνση του κύκλου της τρίχας, έως ότου εξαντληθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φαλάκρα πλήττει πολύ περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες και μεταβιβάζουν αυτό το χαρακτηριστικό στους απογόνους τους.

 

Όμως, μόνο αφού αναγνωρίσετε τα διαφορετικά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η φαλάκρα, είναι δυνατόν να κατανοήσετε γιατί πάσχετε από τριχόπτωση και επομένως να καταπολεμήσετε την ανάπτυξή της. Στην περίπτωση της μη ισορροπημένης διατροφής, για παράδειγμα, το πρόβλημα μπορεί να αποκατασταθεί αλλάζοντας τη διατροφή σας. Ή, σε ό,τι αφορά τη χρήση προϊόντων που είναι υπερβολικά επιθετικά για τα μαλλιά σας, μπορείτε αντί αυτών να επιλέξετε λιγότερο επιθετικά προϊόντα, όπως βιολογικά σαμπουάν. Όμως, όπως θα αναλύσουμε, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι καταπολέμησης της ανδρικής τριχόπτωσης.

Οι κύριες λύσεις για την καταπολέμηση της ανδρικής τριχόπτωσης, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής της

Προφανώς, δεν είναι ίδια όλα τα προβλήματα φαλάκρας. Μπορεί να το έχετε δει, αλλά υπάρχουν διαφορετικά στάδια στη διαδικασία απώλειας των μαλλιών. Επομένως, οι λύσεις είναι πολλές, αλλά δεν είναι πάντοτε προσαρμοσμένες σε κάθε τύπο φαλάκρας. Γι’ αυτό οι ειδικοί της Starks πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να βρείτε μια κατάλληλη λύση, ανάλογα με την εξέλιξη της τριχόπτωσης, προκειμένου να δοκιμάσετε λύσεις που είναι αρχικά σχετικά απλές, προτού εξετάσετε το ενδεχόμενο να στραφείτε σε πιο σύνθετες λύσεις. Για να κατανοήσετε καλύτερα ποια λύση ταιριάζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση, είναι απαραίτητο να εξεταστείτε με βάση την κλίμακα Hamilton, όπως εξηγείται παρακάτω.

Η κλίμακα Hamilton για τον καλύτερο προσδιορισμό του βαθμού αλωπεκίας

Κατά τη δεκαετία του 1970, δύο Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια κλίμακα για την ακριβή εκτίμηση της εξέλιξης της τριχόπτωσης:

Στάδιο 1: Ελαφριά απογύμνωση

Σε αυτήν την πρώτη φάση, δεν έχει ακόμη σχηματιστεί η φαλάκρα, αλλά απλώς τα μαλλιά φαίνονται λιγότερο πυκνά από ό,τι στο παρελθόν. Αυτή η ελαφριά τριχόπτωση συνήθως εμφανίζεται στην μπροστινή πλευρά του κρανίου ή επάνω από τα αυτιά.

Στάδιο 2: Συνεχής αραίωση

Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, η τριχόπτωση δεν είναι ακόμη εμφανώς ορατή. Ωστόσο, η αραίωση παρατηρείται πιο έντονη, ιδιαίτερα στην μπροστινή πλευρά του κρανίου, όπου εμφανίζεται μια βαθμιαία, αλλά ακόμη ελαφριά, απογύμνωση.

Στάδιο 3: Βαθύτερη απογύμνωση

Σε αυτό το σημείο, η τριχόπτωση αρχίζει να είναι πιο εμφανής. Πράγματι, υπάρχει ολοένα και εντονότερη βαθύτερη απογύμνωση στην μπροστινή πλευρά του κρανίου, καθώς και αραίωση στους κροταφικούς κόλπους.

Στάδιο 4: Η τριχόπτωση φτάνει στην κορυφή του κεφαλιού

Μετά την αυξημένη βαθύτερη απογύμνωση στη μετωπιαία ζώνη και τις κροταφικές περιοχές, αρχίζει να πλήττεται από το φαινόμενο και η κορυφή του κεφαλιού .

Στάδιο 5: Η μετωπιαία ζώνη και οι κροταφικές περιοχές συνενώνονται με την κορυφή του κεφαλιού

Μόλις η τριχόπτωση φτάσει στην κορυφή του κεφαλιού, συνεχίζει να επεκτείνεται έως ότου δημιουργήσει μια ενιαία περιοχή, με αποτέλεσμα η αλωπεκία της μετωπικής ζώνης και των κροταφικών περιοχών να επιμηκύνεται έως την κορυφή του κεφαλιού.

Στάδιο 6: Πλήττεται το πίσω μέρος του κρανίου

Αυτό το στάδιο επέρχεται γενικά μετά την ηλικία των πενήντα ή εξήντα ετών. Παρόλα αυτά, προκαλεί την ανάπτυξη αλωπεκίας πίσω από την κορυφή του κεφαλιού.

Στάδιο 7: Φαλάκρα στο Στέμμα του Ιπποκράτη

Το τελικό στάδιο της κλίμακας Hamilton περιλαμβάνει τις περιπτώσεις σχεδόν ολικής φαλάκρας, που είναι γνωστή και ως φαλάκρα στο Στέμμα του Ιπποκράτη.  Χαρακτηρίζεται από σχεδόν ολική αλωπεκία. Οι μόνες περιοχές του κρανίου που δεν πλήττονται σε αυτό το στάδιο είναι εκείνες που βρίσκονται στον αυχένα και γύρω από τα αυτιά.

Από το Στάδιο 1 έως το Στάδιο 3: Υπάρχουν πολλές εφικτές λύσεις

Είτε έχετε αλωπεκία είτε όχι, η φροντίδα των μαλλιών σας είναι απαραίτητη. Πράγματι, αυτή είναι η πρώτη λύση για να αποφύγετε οποιαδήποτε ανάπτυξη πιο έντονης αλωπεκίας. Και στη φροντίδα των μαλλιών δεν λείπουν οι λύσεις.

 

Πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα. Οι ειδικοί της Starks προτιμούν τα σαμπουάν που βασίζονται σε φυτικά εκχυλίσματα ή άλλα φυσικά συστατικά, τα οποία χαρίζουν απαλότητα στο τριχωτό της κεφαλής σας και σας βοηθούν να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο επίθεσης που είναι πιθανό να επιδεινώσει την τριχόπτωση των αρχικών σταδίων. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να λούζετε καθημερινά τα μαλλιά σας. Το λούσιμο με τα κατάλληλα προϊόντα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα θα είναι αρκετό για να διατηρείτε τα μαλλιά σας καθαρά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την περιττή φθορά τους.

 

Πέρα από τη σωστή επιλογή των κατάλληλων σαμπουάν, υπάρχουν και άλλες απλές λύσεις για την αποφυγή της αλωπεκίας. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε λύσεις που σχετίζονται με το φαγητό, επειδή είναι γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση φαλάκρας. Σας συνιστούμε, επομένως, να αποφεύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανδρική τριχόπτωση. Επιπλέον, συνιστάται να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, προτιμώντας τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου και βιταμινών, στοιχεία που προσδίδουν και περισσότερη λάμψη στα μαλλιά σας.

Από το στάδιο 3 έως το στάδιο 5: Αρκετές λύσεις παραμένουν εφικτές

Από ένα σχετικά προχωρημένο στάδιο 3, η καλή διατροφή και η τακτική συντήρηση των μαλλιών δεν αποτελούν πλέον επαρκώς αποτελεσματικές λύσεις. Τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι δυνατόν να επιλέξετε πιο κατάλληλες λύσεις. Οι ειδικοί της Starks συνιστούν ότι είναι καλύτερο σε αυτό το σημείο να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξη της αλωπεκίας σε αυτά τα στάδια.

 

Από τη μια πλευρά, υπάρχει η επιλογή της φροντίδας των μαλλιών που αφορά ειδικά την αντιμετώπιση προβλημάτων τριχόπτωσης. Γενικά, πρόκειται για λοσιόν που περιέχουν μινοξιδίλη. Αυτό το συστατικό της λοσιόν είναι γνωστό ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση, αλλά ταυτόχρονα παρατείνει και τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε τακτικά τη λοσιόν για περίοδο κάποιων μηνών, ώστε να δείτε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Από την άλλη πλευρά, οι λοσιόν μαλλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με άλλες ιατρικές θεραπείες. Μία λύση είναι η τακτική λήψη δισκίων που περιέχουν φιναστερίδη. Αυτά τα δισκία δρουν απευθείας στις ανδρικές ορμόνες, που είναι υπεύθυνες για τη διατάραξη του κύκλου της τρίχας. Επομένως, συνδυάζοντας αυτές τις δύο ιατρικές λύσεις, είναι δυνατόν να επιβραδύνετε σημαντικά την εξέλιξη της αλωπεκίας.

Από το στάδιο 5 έως το στάδιο 7: Οι εμφυτεύσεις μαλλιών και η δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής είναι αποτελεσματικές λύσεις

Ακόμη και όταν έχει εμφανιστεί πλήρως η φαλάκρα, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Ακόμη και με την πλήρως ανεπτυγμένη αλωπεκία, οι λύσεις είναι απόλυτα κατάλληλες και ικανές να ικανοποιήσουν πολλούς άνδρες που πάσχουν από σοβαρή τριχόπτωση.

 

Για την αποκατάσταση του προβλήματος, οι ειδικοί της Starks προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη και συμβουλές με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ασθενή. Όμως, οι δύο λύσεις-ορόσημο που προσφέρει η Starks είναι η δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής και η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE. Και οι δύο αυτές λύσεις απαιτούν χειρουργική επέμβαση, η οποία διενεργείται από εξειδικευμένους χειρουργούς που είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανακτήσουν τα μαλλιά τους.

 

  •       Η δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής δίνει την αίσθηση του ξυρισμένου κρανίου στους ασθενείς, χάρη σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική τατουάζ με διακριτικό αποτέλεσμα.
  •       Η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE επιτρέπει την επανεμφύτευση βολβών τριχών με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο.

 

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες αυτές τις δύο εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει η Starks για την αποκατάσταση της έντονης φαλάκρας.

Δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής, μια καινοτόμος επέμβαση από τη Starks

Η δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που διενεργείται από πραγματικούς επαγγελματίες της αισθητικής. Όπως οι καλλιτέχνες τατουάζ, σχεδιάζουν αχνές κουκκίδες στις περιοχές με φαλάκρα, δίνοντας την αίσθηση του ξυρισμένου κρανίου.

 

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά σε σύγκριση με την πρακτική ενός καλλιτέχνη τατουάζ. Οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες δερματοστιξίας στο τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιούν ιατρική μελάνη, ειδικά προσαρμοσμένη για τέτοιες πρακτικές. Επομένως, η μελάνη είναι διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιείται σε ένα στούντιο τατουάζ, επειδή είναι καλύτερης ποιότητας και διατηρείται περισσότερο, ώστε να παρέχεται ικανοποιητικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Η δερματοστιξία στο τριχωτό της κεφαλής απαιτεί δύο έως τρεις συνεδρίες για άμεσο αποτέλεσμα που διαρκεί.

Η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE One-Touch που έχει αναπτυχθεί από τη Starks

Μεταξύ των διαφόρων υφιστάμενων τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών, μακράν η πιο αποτελεσματική είναι η τεχνική FUE. Χρησιμοποιείται για την εξαγωγή τριχών από μια δασύτριχη περιοχή του κρανίου, ώστε να μεταμοσχευθούν σε περιοχές που πλήττονται από αλωπεκία. Η τεχνική FUE One-Touch που έχει αναπτυχθεί από τη Straks είναι απίστευτα αποτελεσματική. Αυτή η μη αυτοματοποιημένη επέμβαση πραγματοποιείται από ιατρό που είναι ειδικευμένος σε αυτόν τον τύπο μεταμόσχευσης μαλλιών, επειδή απαιτεί σημαντική τεχνογνωσία και άψογο έλεγχο της διαδικασίας. Η τεχνική FUE επιτρέπει τη μεταμόσχευση περισσότερων από 6.000 τριχών και πραγματοποιείται σε μία συνεδρία με τοπική αναισθησία, για το βέλτιστο αποτέλεσμα περίπου δύο μήνες μετά την επέμβαση.

 

Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι καταπολέμησης της ανδρικής τριχόπτωσης. Ανάλογα με το στάδιο του προβλήματος, και βάσει της κλίμακας Hamilton, είναι πάντοτε εφικτό να βρεθούν λύσεις, όπως λοσιόν ή φαρμακευτικές αγωγές. Και εάν το πρόβλημά σας είναι πιο έντονο, μπορείτε πάντοτε να βασιστείτε στη Starks, η οποία θα μπορέσει να βρει τη λύση που είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα