Skip to main content

Η τριχόπτωση, που επιστημονικά ονομάζεται αλωπεκία, εμφανίζεται σε ποσοστό σχεδόν 25% όλων των ανδρών. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, αυτό το ποσοστό τείνει να αυξάνεται. Μετά την ηλικία των 65 ετών, πάνω από το 30% των ανδρών θα εμφανίσει φαλάκρα. 

Αλλά δεν είναι μόνο οι άνδρες που εμφανίζουν φαλάκρα. Και οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην αλωπεκία, καθώς και στις επιπτώσεις της στα μαλλιά και τις τρίχες του σώματος, οι οποίες προκαλούν απογοήτευση. Ποσοστό περίπου 2% των γυναικών θα εμφανίσουν φαλάκρα. Αν και ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των ανδρών, παραμένει μια απογοητευτική, ανησυχητική κατάσταση.

Η φαλάκρα αποτελεί ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες πολύ πέρα από τη ματαιοδοξία. Τουλάχιστον το 37% των ανθρώπων που εμφανίζουν φαλάκρα, υποφέρουν επίσης από άγχος για την τριχόπτωσή τους. 

Τα καλά νέα είναι ότι οι καινοτόμες και προηγμένες χειρουργικές τεχνικές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την τριχόπτωση, ανακουφίζοντας έτσι το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με την πάθηση. Μια χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην εμφύτευση τριχοθυλακίων σε μέρη του κεφαλιού όπου είναι πιο έντονη η φαλάκρα. Αλλά οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών δεν είναι απλό εγχείρημα για όποιον ενδιαφέρεται. Πολλοί άνθρωποι έχουν πληθώρα ερωτήσεων (όπως θα έπρεπε, άλλωστε) σχετικά με τη διαδικασία και όλες τις λεπτομέρειές της. 

  • Πόσες συνεδρίες χρειάζεστε; 
  • Πόσα μοσχεύματα μπορούν να εμφυτευθούν;
  • Πόσες μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι δυνατόν να γίνουν;
  • Πόσες μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του;

Γενικά, μία και μόνη μεταμόσχευση μαλλιών είναι συνήθως απαραίτητη για να ανακτήσει κανείς πυκνά μαλλιά με όγκο για το υπόλοιπο της ζωής του. Σε ορισμένες μοναδικές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από μία επεμβάσεις ή διορθώσεις. 

Όσον αφορά τις διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι πόσες διαδικασίες, αλλά πόσα μοσχεύματα είναι δυνατόν να εμφυτευθούν συνολικά. Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, είναι δυνατή η εμφύτευση μέγιστου αριθμού περίπου 6.000 έως 7.000 μοσχευμάτων. Ο χειρουργός σας θα προβλέψει τις μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις όταν πραγματοποιεί τις αρχικές εμφυτεύσεις. 

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ένας άνδρας που πλησιάζει τα 30. Είναι πιθανό, με την πάροδο του χρόνου μετά την αρχική επέμβαση μεταμόσχευσης, να χάσει περισσότερα μαλλιά σε μια διαφορετική περιοχή του κεφαλιού του. Τα μοτίβα τριχόπτωσης εξελίσσονται με την ηλικία, και έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάζεται εξέλιξη της αλωπεκίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να φροντίζει τα μαλλιά του μετά την αρχική επέμβαση. 

Οι ικανοί χειρουργοί προβλέπουν έξυπνα την εξέλιξη της αλωπεκίας όταν εκτελούν την πρώτη επέμβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να κάνει μεταμόσχευση σε περιοχές που «ενδέχεται» να παρουσιάσουν φαλάκρα.

Κατανομή των μοσχευμάτων

Ο τρόπος με τον οποίο ένας χειρουργός κατανέμει τα μοσχεύματα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών. Ο χειρουργός πρέπει να καταλάβει ποιες περιοχές χρειάζονται μοσχεύματα. Δεν απαιτούν την ίδια χειρουργική εστίαση όλες οι περιοχές του κεφαλιού. Ορισμένες περιοχές ενδέχεται να απαιτούν πιο ουσιαστική παρέμβαση, ενώ άλλες όχι. 

Επιπλέον, τα μοσχεύματα πρέπει να κατανέμονται τυχαία, ώστε να δημιουργηθεί ένα κεφάλι όπου τα μαλλιά θα φαίνονται φυσικά. Ένας εξειδικευμένος χειρουργός θα δώσει έμφαση στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού συγκριτικά με το πίσω μέρος. Ο στόχος για τον ασθενή είναι μαλλιά που φαίνονται πυκνότερα και συμβαδίζουν με τη φυσική πρόσθια γραμμή της τριχοφυίας. 

Πόσες μεταμοσχεύσεις μαλλιών έχουν ως αποτέλεσμα μια φυσική, πυκνή όψη;

Τις περισσότερες φορές, μία και μόνη μεταμόσχευση έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πυκνότητα μαλλιών που επιθυμεί ο ασθενής. Εάν ένας ασθενής εμφανίζει επιθετικό μοτίβο φαλάκρας, ίσως χρειαστεί μια επόμενη επέμβαση. Ένας ασθενής θα περιμένει τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν από μια επόμενη επέμβαση, ώστε να είναι δυνατή η αποκατάσταση από την πρώτη επέμβαση. 

Πόσες μεταμοσχεύσεις χρειάζονται για τη διόρθωση της φαλάκρας;

Οι χειρουργοί βασίζονται στην κλίμακα Norwood Hamilton, η οποία απαριθμεί διάφορα στάδια φαλάκρας. Η αξιοποίηση αυτής της κλίμακας επιτρέπει στον χειρουργό να εκτιμά τον αριθμό των μοσχευμάτων που απαιτούνται για την αρχική επέμβαση. 

Ο αριθμός των απαραίτητων επεμβάσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιθετικότητα του μοτίβου φαλάκρας του ασθενούς. 

Σε μία συνεδρία, πόσα μοσχεύματα μπορούν να εμφυτευθούν;

Σε μία συνεδρία, ο χειρουργός μπορεί να εμφυτεύσει έως 4.000 μοσχεύματα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 6.000 τρίχες. Αυτοί οι περιορισμοί ορίζονται με γνώμονα τη δυνατότητα επούλωσης των αρχικών μοσχευμάτων. Σύμφωνα με τους γιατρούς της Starks, πρέπει να λαμβάνεται μόνο το 20 έως 25% των τριχοθυλακίων στην Ιπποκράτεια ζώνη. Δείγματα μεγαλύτερα από 4.000 μοσχεύματα τείνουν να αφήνουν μια περιοχή υπερβολικά αραιή, οδηγώντας σε μέτρια αποτελέσματα.

Τα λιγότερο επιθετικά μοτίβα φαλάκρας τείνουν να απαιτούν λιγότερα μοσχεύματα, μερικές φορές μόνο 1.000.

Μετά τη μεταμόσχευση, τα μαλλιά διαρκούν για μια ζωή ή μπορεί να πέσουν μετά από λίγα χρόνια;

Τα μοσχευμένα μαλλιά είναι απίθανο να πέσουν. Επειδή τα μοσχευμένα μαλλιά προέρχονται από το πίσω μέρος του στέμματος του Ιπποκράτη, οι τρίχες αυτές είναι γενετικά προγραμματισμένες να παραμείνουν υγιείς για μια ζωή. Ακόμη και μετά από μεταμόσχευση, τα μαλλιά διατηρούν τη γενετική κωδικοποίησή τους. 

Επέμβαση: τι πρέπει να ξέρετε

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού σας στη Starks, ο χειρουργός που θα αναλάβει τη μεταμόσχευση των μαλλιών σας θα σας εξηγήσει πώς γίνεται η επέμβαση. Θα εξηγήσει την ίδια την επέμβαση, αλλά και τη φροντίδα που χρειάζεται μετά την επέμβαση και τις διάφορες τεχνικές που έχετε στη διάθεσή σας.

Στο πρώτο σας ραντεβού με έναν γιατρό της Starks θα κατανοήσετε πλήρως τι μπορείτε να περιμένετε από μια διαδικασία μοσχεύματος μαλλιών. Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει και την φροντίδα των μαλλιών που απαιτείται μετά τη χειρουργική επέμβαση, η οποία θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Εμφύτευση μαλλιών

Το κρανίο μας χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη:

Το Στέμμα του Ιπποκράτη – Αυτή η περιοχή εκτείνεται από τους κροτάφους έως τον αυχένα. Αυτά τα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ. 

Το επάνω μέρος του κρανίου – Αυτές οι τρίχες αναπτύσσονται σε κυκλικές φάσεις και τείνουν να είναι επιρρεπείς στην πτώση. Το ποσοστό της τριχόπτωσης στο επάνω μέρος του κρανίου είναι περίπου 31%.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όλες οι τρίχες εμφυτεύονται ανά μεμονωμένο τριχοθυλάκιο. Ένα τριχοθυλάκιο αντιστοιχεί σε τέσσερις βολβούς μαλλιών. Το μέσο τριχοθυλάκιο αποτελείται από 2,2 τρίχες. 

Η μεταμόσχευση συνίσταται στη λήψη τριχοθυλακίων από το Στέμμα του Ιπποκράτη (μερικές φορές αποκαλείται δότρια ζώνη) και την τοποθέτησή τους στην περιοχή της φαλάκρας. 

Η διαδικασία γίνεται ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό τοπική αναισθησία. Λόγω αυτού, ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα. 

Τα ποσοστά επιτυχίας της μεταμόσχευσης μαλλιών παραμένουν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 100%. 

Διαφορετικοί τύποι διαδικασιών μεταμόσχευσης

Σήμερα, υπάρχουν δύο κύριες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών.

Όταν πρόκειται για εκτεταμένη φαλάκρα, ευνοείται και προτιμάται η τεχνική FUT. Κατά τη διάρκεια της FUT, μια λωρίδα αφαιρείται από τον αυχένα και επανατοποθετείται σε μια περιοχή φαλάκρας. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δώσει προσοχή σε πιο έντονες περιπτώσεις φαλάκρας σε λιγότερο χρόνο. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία συνήθως αφήνει πίσω της μια ευδιάκριτη ουλή. 

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση ονομάζεται FUE (Εξαγωγή τριχοθυλακίων). Πολλοί ασθενείς προτιμούν τη FUE επειδή δεν αφήνει ουλή. Κατά τη διάρκεια της FUE, ο χειρουργός εργάζεται σε επίπεδο τριχοθυλακίων. Η διαδικασία είναι πιο κουραστική, αλλά έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας και συχνά προτιμάται για λόγους καλαισθησίας. 

Σημειωτέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ασθενής και ο δότης πρέπει να είναι το ίδιο άτομο. Με άλλα λόγια, ένας χειρουργός δεν μπορεί να πάρει τριχοθυλάκια από άλλο άτομο και να τα χρησιμοποιήσει στον ασθενή. 

Η διάρκεια της επέμβασης

Όσον αφορά την επέμβαση, θα πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2 και 7 ωρών, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται και τον αριθμό μοσχευμάτων που θα εμφυτευθούν.

Οι διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να διαρκέσουν από δύο έως επτά ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων που χρειάζονται. 

Κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών

Για μεταμόσχευση FUT, το αναμενόμενο κόστος είναι 4.000 έως 6.000 ευρώ.

Για μεταμόσχευση FUE, το αναμενόμενο κόστος είναι 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Συμπερασματικά, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι σχεδόν 100% επιτυχείς. Τις περισσότερες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μία επέμβαση. Ωστόσο, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις αλωπεκίας, μπορεί να χρειαστεί μια επόμενη επέμβαση. 

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα αλωπεκίας, μην καθυστερείτε να δράσετε. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε βοήθεια, τόσο θα αυξηθεί και το ποσοστό επιτυχίας σας. 

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Starks, μια κλινική που ειδικεύεται στη μεταμόσχευση FUE.

Take care of my hair

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα